Weekendverwachting: eindelijk een droog weekend?

31 mei 2024, 08:30

Weekendverwachting

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

De meteorologische zomer staat voor de deur. Het kletsnatte weer laten we dit weekend eindelijk achter ons, maar krijgen we ook zon? In onze weekendverwachting lees je er alles over.

Deze vrijdag hebben we met wisselvallig weer te maken. Er is bewolking, zon en het komt tot een aantal buien. Alles over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Minder buien en een stevige noordenwind

Op warm en zonnig weer hoeven we zaterdag niet te rekenen, want het weerbeeld bestaat vooral 's ochtends uit veel (laaghangende) bewolking en er komen enkele buien voor. Zo nat als voorgaande dagen wordt het gelukkig niet, want het aantal buien is wat beperkter en zijn bovendien ook lichter. Het wordt 16 graden aan zee tot lokaal 21 of 22 graden in het binnenland bij een matige tot vrij krachtige noordenwind, windkracht 4 of 5. De wind laat het voor het gevoel minder warm aanvoelen. Ben je van plan om lekker uit te waaien op het strand? Neem dan vooral een dikke trui of een jas mee, want de gevoelstemperatuur ligt hier op zo’n 14 graden.

In de loop van de dag wordt het vanuit het noorden steeds droger en kan de zon vooral in het noorden en oosten geregeld doorbreken. Het is nog onzeker hoe laat dit gebeurt. Wel waait het in de kustprovincies nog af en toe stevig door. In de nacht naar zondag daalt het kwik naar gemiddeld 13 graden.

Wandelen aan het strand. Foto: Nel van Es.
Wandelen aan het strand. Foto: Nel van Es.

Droge zondag, hoge zonkracht

Zondag blijft het waarschijnlijk overal droog met een mix van wolken en zonnige perioden. De temperatuur ligt tussen 15 graden in de Kop van Noord-Holland tot lokaal 20 graden in het oosten bij een matige tot aan zee vrij krachtige noordenwind. Uit de wind is het heerlijk weer om wat te ondernemen, zoals het snoeien van je beukhaag. Lees hier wanneer je het beste de beukhaag kan snoeien.

Smeer je wel goed in als je ’s middags naar buiten gaat, want de zon schijnt met zonkracht 5 of 6 en dat betekent dat een onbeschermde huid al binnen 20 tot 40 minuten kan verbranden. Door de koele noordenwind heb je te laat door dat je verbrandt. De zonkracht is namelijk niet afhankelijk van de temperatuur.

Graspollen

Heb jij last van een pollenallergie? Tijdens het droge en zonnige weer kunnen vooral grassen, die door het natte en zachte weer van afgelopen tijd flink tot bloei zijn gekomen, veel pollen verspreiden. Houd hier rekening mee. Lees ook: Negen tips tegen hooikoorts.

Thumb video: Henk Groenewoud

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven