NOAA: orkaanseizoen 2022 was schadelijk

30 november 2022, 16:30

De orkanen hebben veel schade aangericht. Foto: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Het Atlantische orkaanseizoen van 2022, dat woensdag officieel eindigt, was met orkanen Ian, Nicole en Fiona schadelijk, stelt het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). "De impact zal nog lang nadat het seizoen voorbij is voelbaar blijven."

In totaal telde dit orkaanseizoen sinds het begin op 1 juni veertien stormen met naam. Hiervan werden er acht orkanen en twee grote orkanen. Een gemiddeld orkaanseizoen heeft volgens de NOAA veertien benoemde stormen, zeven orkanen en drie grote orkanen.

Het orkaanseizoen is rustiger verlopen dan verwacht. De NOAA voorspelde eerder dat er in het Atlantische orkaanseizoen van 2022 tussen de 14 en 21 tropische stormen zouden komen. Daarvan zouden er drie tot zes uitgroeien tot een grote orkaan. In de afgelopen zeven jaar was er juist sprake van een bovengemiddeld actief orkaanseizoen.

Zeldzaam

Opvallend dit jaar was een zeldzame stormpauze in het midden van het seizoen. Na een rustige periode in augustus nam de activiteit in september toe met zeven stormen, waaronder de twee grote orkanen - Fiona en Ian. Fiona zorgde als een storm in de categorie 4 voor verwoesting in het Caribisch gebied en veel schade in Canada. Later ontstonden grootschalige overstromingen toen orkaan Ian over de Amerikaanse staat Florida trok. Het was een van de dodelijkste orkanen in de geschiedenis van de staat.

Het seizoen omvatte ook een zeldzame storm aan het einde van het seizoen: orkaan Nicole kwam op 10 november aan land langs de oostkust van Florida. Een orkaan in november is volgens meteorologen een zeldzaamheid. Nicole was de eerste orkaan in veertig jaar die de Verenigde Staten trof in november.

ANP

ANP

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black