Hele elektriciteitsnet Cuba ligt plat, deels door orkaan Ian

28 september 2022, 10:54

Buitenland
Ian veroorzaakt stroomproblemen in Cuba. Foto: ANP / EPA / Yander Zamora.

In heel Cuba is deels als gevolg van orkaan Ian de stroom uitgevallen, meldt Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet in Cuba.

Volgens staatsmedia wordt de stroomuitval veroorzaakt door een storing in het nationale elektriciteitssysteem. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan, die dinsdag over het eiland raasde.

Waardoor de storing nog meer wordt veroorzaakt is niet duidelijk. Guerra zegt dat de hele nacht wordt doorgewerkt om de stroom te herstellen. Ook in de hoofdstad Havana is het bijna overal donker, met uitzondering van enkele hotels waar generatoren worden gebruikt.

Ian kwam dinsdag als een categorie 3 orkaan aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland. Honderdduizenden inwoners hadden eerder op de dag al te maken met stroomuitval.

Het elektriciteitsnet van Cuba ligt vaker plat. Het elektriciteitsnet is zwaar verouderd, waardoor de elektriciteitsvoorziening bijna dagelijks hapert. Bovendien besluit de regering als gevolg van de energiecrisis regelmatig de stroom op een groot deel van het eiland tijdelijk af te sluiten, soms urenlang.

Ian op weg naar Florida

Orkaan Ian is inmiddels verder getrokken en komt naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan land aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Circa 2,5 miljoen inwoners hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering in Washington de staat kan helpen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven