Zijn de vallende sterren komende nachten te zien?

28 juli 2020, 18:05

8c4ef894-vallende-ster-as-marco-1280x600
8c4ef894-vallende-ster-as-marco-1280x600
8c4ef894-vallende-ster-as-marco-1280x600

De nacht van woensdag op donderdag is de beste nacht deze week om vallende sterren te spotten. In het zuiden van het land is het dan waarschijnlijk breed opgeklaard. In de noordelijke helft is het wisselend bewolkt. Het kan afkoelen tot een graad of 10. Trek dus een jas aan en vergeet je verrekijker niet, zodat je ook komeet NEOWISE nog kan bekijken.

De vallende sterren zijn een combinatie van meteoren van de zwermen Aquariden en Cassiopeïden en sporadische meteoren. De nachten met de meeste vallende sterren zijn komende nacht en de nacht van woensdag naar donderdag. Er zijn dan maximaal 23 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is één per tweeënhalve minuut.

Komende nacht wisselend bewolkt en een enkele bui

Vanavond en komende nacht is het wisselend bewolkt met in het zuiden en oosten iets meer opklaringen dan in de kustprovincies. Vooral in Noord-Holland, Friesland en Groningen is vannacht kans op enkele buien. De minimumtemperatuur varieert van 13 graden aan zee tot 10 graden in het binnenland, maar voor het gevoel zal het wellicht aan zee kouder zijn. Daar staat een matige tot (vrij) krachtige westenwind (4-6 Bft.). Landinwaarts is de wind zwak tot hooguit matig (2-3 Bft.).

Volgende nacht kouder, maar meer opklaringen

De nacht van woensdag naar donderdag is gunstiger om vallende sterren te spotten, want er zijn bredere opklaringen. Vooral in de zuidelijke helft van het land kan het zelfs nagenoeg helder zijn. In het noorden kan meer bewolking voorkomen, maar zijn er zeer waarschijnlijk ook regelmatig opklaringen. Het blijft overal droog. De nacht verloopt wel kouder dan komende nacht. Aan de kust ligt de minimumtemperatuur rond 11 graden, landinwaarts kan het afkoelen tot een graad of 7. De wind is zwak en waait uit zuidelijke richtingen.

Ook NEOWISE nog te zien met verrekijker

De komeet NEOWISE is komende nachten tussen circa 23:00 uur en 1:30 uur nog zichtbaar in het westen tot noordwesten op ongeveer 20 graden hoogte. Met het blote oog is deze komeet lastig te vinden, maar met een eenvoudige verrekijker is het goed te doen.

Lees meer informatie over komeet NEOWISE.

Lees ook de

Perseïden in augustus

De beste meteorenzwerm van de zomer vindt altijd in augustus plaats. Het maximum van de Perseïden valt op woensdag 12 augustus. In de nacht van 12-13 augustus kan het aantal vallende sterren oplopen tot wel 50 per uur.

Voor de laatste verwachtingen lees je uiteraard ons uitgebreide weerbericht.

Foto: Adobe Stock / Marco

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black