Tyfoon Noru stevent af op Vietnam

27 september 2022, 11:30

Tyfoon Noru trok eerder over de Filipijnen. Foto: ANP/EPA/FRANCIS R. MALASIG

Vietnam maakt zich op voor de komst van tyfoon Noru, die op de kust van Vietnam afstevent. Naar verwachting komt de tyfoon aan het eind van de nacht (lokale tijd) aan land. De autoriteiten van het land hebben honderdduizenden mensen opgeroepen om hun huizen te verlaten vanwege de naderende tyfoon. Het centrum van Noru ligt dinsdagochtend op ongeveer 300 kilometer van de kust van Da Nang. In Da Nang regent het wel, maar van stormwind is nog geen sprake. Daar komt in de loop van de dag verandering in. Er wordt verwacht dat de hele dag onweersbuien voor kunnen komen. Daarbij kunnen flinke windstoten voorkomen, die naar verwachting in de middag zwaarder worden.

Zware nacht door passage Noru

In de avond zal de wind aanzwellen. Op zee zijn in de nacht op het hoogtepunt windsnelheden van 200 tot 220 km/uur mogelijk met windstoten van 260 km/uur. Op land is de wind minder extreem. Volgens de lokale verwachting voor het vliegveld van Da Nang wordt gewaarschuwd voor windsnelheden van ruim 90 km/uur met windstoten van 140 km/uur. Er worden ook zware onweersbuien verwacht waarbij sprake is van veel regen en slecht zicht.

Noru trok zondag al over de Filipijnen. Minstens acht mensen zijn daar om het leven gekomen als gevolg van de tyfoon, meldden de autoriteiten dinsdag. Daarnaast schuilen er ongeveer 74.000 mensen in evacuatiecentra en zitten er veel mensen zonder stroom.

Woensdag trekt Noru verder naar het westen. Boven Cambodja zal de tyfoon de orkaankracht verliezen en verder gaan als tropische storm.

Lees ook hoe een tyfoon ontstaat.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black