Weeronline
Weeronline

  Koningsdag officieel kouder dan Kerst

  Aangemaakt: 27 apr 2017, 16:50 uur

  In De Bilt werd het vandaag slechts 10,9 graden. Daarmee is Koningsdag officieel kouder verlopen dan afgelopen Kerst. Toen was het overdag 11,7 en 11,8 graden. Sinds de start van de viering van Koninginnedag in april (1949) verliep onze koninklijke feestdag slechts één keer eerder kouder dan de voorgaande Kerst en dat was vorig jaar. Toen was het met 10,7 graden nog net iets frisser dan dit jaar.

  De verandering van Koninginnedag naar Koningsdag heeft de kans op koud weer duidelijk vergroot. Het is op 27 april gemiddeld genomen (sinds 1949) ruim een graad kouder dan op 30 april. Ook regent het meer op 27 april dan op 30 april.

  Ondanks dat het dit jaar net iets minder koud was dan vorig jaar en het dus niet de koudste koninklijke feestdag was sinds 1985, staat Koningsdag 2017 wel in de top-10. Wie zich echter warm had aangekleed zal concluderen dat het desondanks best lekker weer was. De buien die af en toe vielen duurden kort en de zon was regelmatig te zien.

  Koudste in Lauwersoog

  Het koudst was het vandaag in Lauwersoog (Groningen) met een maximumtemperatuur van 9,2 graden. Het minst koud was het in Arcen (Limburg): 12,4 graden. Tijdens hagelbuien viel de temperatuur op verschillende plaatsen terug tot een graad of 5. Ook tijdens regenbuien was het een aantal graden frisser.

  Op één na koudste koninklijke feestnacht

  De dag begon in het binnenland zonovergoten, na een erg koude Koningsnacht. Voor het eerst sinds 1996 heeft het in De Bilt gevroren tijdens onze koninklijke feestnacht (Koninginnenacht/Koningsnacht). Met -2,0 graden was het ook de op één na koudste koninklijke feestnacht sinds 1949. Alleen in 1954 was het nog kouder.

  Op weerstation Twenthe daalde de temperatuur afgelopen nacht naar -3,4 graden. Dat is een record! Niet eerder was het ergens in ons land zo koud op 27 april.

  Fraai lenteweer op zondag

  Het koude weer laten we na vandaag geleidelijk achter ons. Morgen is het met maxima van 10 graden aan zee tot lokaal 13 in het zuiden al iets minder koud. Er is veel bewolking en er komen enkele buien voor. Later in de middag klaart het vanuit het westen op.

  Zaterdag warmt het na een koude nacht, met vorst aan de grond, op naar 11 graden in het noorden tot 14 in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is nog altijd kouder dan de normaal van 15-17 graden, maar doordat er weinig wind staat voelt dit al best aangenaam aan. Er zijn wel veel stapelwolken, vooral in het binnenland, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

  Zondag zijn er flinke zonnige perioden en stapelwolken. De wind is naar het oosten tot zuidoosten gedraaid en daarmee wordt het opeens een stuk warmer. Het wordt 15 graden in het noorden, 17-18 in de centrale delen en in het zuiden kan het 19, mogelijk zelfs 20 graden worden. In de namiddag en avond is in Zeeland kans op een beetje regen.

  Het weer knapt op komende dagen!

  Grote kans op droge Bevrijdingsdag

  De eerste dagen na het weekend is er kans op buien. Later in de week wordt het waarschijnlijk opnieuw droog en vrij zonnig. De kans op droog weer op Bevrijdingsdag bedraagt 70%. De temperatuurverwachting voor volgende week is nog uiterst onzeker. De spreiding in de verwachting is enorm met maxima van 10 tot 25 graden. De kans op 15 graden of meer bedraagt echter 70%. Volgens de huidige verwachting van het Weeronline weermodel zijn maxima rond een normale waarde van 17 graden het meest waarschijnlijk.

  Citytripje dan maar? Boek je vluchten nu nog voordeliger op Skyscanner als je gebruik maakt van deze exclusieve aanbiedingen en kortingscodes!

  Hoofdfoto: Matthijs van der Linden, Vondelpark Amsterdam

  Door: Jaco van Wezel