Bangladesh evacueert 1,5 miljoen mensen om naderende cycloon

24 oktober 2023, 16:20

Bangladesh zet zich schrap voor veel wind en veel regen. Foto: ANP/Munir uz Zaman / AFP

Bangladesh is van plan om circa anderhalf miljoen mensen te evacueren in verband met de naderende cycloon Hamoon. De verwachting is dat het systeem het Aziatische land woensdagmiddag lokale tijd bereikt.

De overheid heeft inwoners van "kwetsbare gebieden" gevraagd om voor dinsdagavond 20.00 uur (lokale tijd) onder te duiken. Ook werden de vrachtafhandeling in de haven van Chattogram en de riviertransporten in het zuiden van Bangladesh vanwege de cycloon opgeschort.

Hamoon neemt in kracht af

Harmoon ontwikkelde zich dinsdag tot een tropische cycloon van de 1e categorie met windsnelheden die opliepen tot bijna 140 km/uur. Naar verwachting heeft het systeem zijn piek al bereikt en neemt het de komende uren geleidelijk in kracht af. Het systeem zal langs de kust van Bangladesh in noordoostelijke richting trekken. Het systeem komt dan aan land als een tropische depressie met gemiddelde windsnelheden die op kunnen lopen tot ruim 100 km/uur. Eenmaal aangekomen aan land zal het systeem snel in kracht afnemen. Toch kan het systeem nog voor flink wat overlast zorgen met mogelijk ook overstromingen tot gevolg.

Ook in India moeten mensen rekening houden met cycloon Hamoon. Zo worden vissers afgeraden om dinsdag en woensdag in de Golf van Bengalen en voor de kust van de Indiase staten Odisha en West-Bengalen het water op te gaan. De waarschuwing geldt ook voor schippers in Bangladesh en Myanmar.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black