Veel regen in Mexico door afgezwakte ex-orkaan Norma

23 oktober 2023, 09:50

Veel regen verwacht in delen van Mexico. Foto: Joel Cosio/AFP

Bij het verder landinwaarts trekken in Mexico is orkaan Norma afgezwakt tot een tropische storm. Norma, voorheen een orkaan in de vierde categorie, kwam zaterdag aan land in het zuidelijke puntje van Mexico als een categorie 1-orkaan.

In sommige gebieden in Mexico kan er maandag tot 450 millimeter regen vallen, waarschuwt het Amerikaanse National Hurricane Center. Deze hoeveelheid regen kan plotselinge overstromingen veroorzaken in stedelijke gebieden en modderstromen in hoger gelegen gebieden. Norma nam volgens het orkaancentrum zondagavond lokale tijd iets in kracht toe toen ze in noordoostelijke richting met maximale aanhoudende windsnelheden van 100 kilometer per uur over de Golf van Californië trok richting de staat Sinaloa op het vasteland van Mexico. Daar zijn maandag de scholen gesloten.

Norma kwam zaterdag als een categorie 1-orkaan aan land bij de badplaats Los Cabos op het Mexicaanse schiereiland Baja California, waar tienduizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten. De orkaan trok in noordoostelijke richting, waarbij de harde windstoten schade aanrichtten, zoals omgevallen bomen, gezonken boten en door puin geblokkeerde wegen. Naar verluidt is er één persoon gewond geraakt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black