Energieweerbericht: gaat kouder weer voor een hoger gasverbruik zorgen?

21 november 2022, 15:00

Misschien moet je de verwarming toch weer wat hoger zetten. Foto: Adobe Stock/morissfoto

Afgelopen weekend was het ronduit koud in grote delen van Nederland met de eerste officiële vorst van dit winterseizoen. Wat is de invloed hiervan op ons energieverbruik en hoe hoog zijn de energiekosten in december? Op basis van onze meest recente maandverwachting vertellen we je daar meer over.

De stookkosten zullen voor veel Nederlanders flink zijn opgelopen afgelopen weekend. Op grote schaal vroor het matig, waardoor de temperatuur in je huis ook snel kon dalen zeker door de lage stand van de zon. Toch lijken we het koude weer, in ieder geval voor een aantal dagen, achter ons te laten. Door een zuidwestenwind stroomt relatief zachte lucht richting Nederland, waardoor de kans op vorst voorlopig klein is.

Met die zuidwestelijke stroming, die in een groot deel van Europa de dienst uitmaakt, is een winderig weertype waarschijnlijk. Dat is natuurlijk positief voor het aandeel windenergie in onze energiemix. Daartegenover lijkt de zon het wel moeilijker te krijgen doordat geregeld regengebieden over Europa trekken. Daarbij is het dus ook vaak bewolkt, waardoor de energieopbrengst door zonnepanelen komende week waarschijnlijk tegenvalt.

Koude nachten kunnen soms voor hogere energiekosten zorgen! Foto: Robert Slagter
Koude nachten kunnen soms voor hogere energiekosten zorgen! Foto: Robert Slagter

Hogere stookkosten in december?

In onze meest recente maandverwachting werd al duidelijk dat we in december niet hoeven te rekenen op erg zacht weer. We hebben vaak te maken met een stabiel weertype, waardoor het ’s nachts soms flink kan afkoelen. Het is dan dus verstandig om alle gordijnen dicht te doen en ramen gesloten te houden, zodat de warmte in huis blijft.

Op een hoge opbrengst van zonne-energie hoeven we in december eveneens niet te rekenen, zeker nu we richting de kortste dag van het jaar gaan. De zon schijnt dan maar zo’n 7 uur en 40 minuten en staat ook steeds lager aan de horizon. Dit weertype gaat geregeld gepaard met helder weer, waardoor de zon je huis alsnog iets kan verwarmen als deze door de ramen naar binnen schijnt. Toch zal dit niet genoeg zijn om de temperatuur binnen op peil te houden.

In de wintermaanden kan weinig wind en een hoge barometerstand soms ook een kil en grijs weertype opleveren, waardoor de temperatuur flink achterblijft. Begin december ligt de temperatuur normaal rond 7 graden, uiteindelijk dalend naar zo’n 6 graden eind december. Als je de temperatuur in je huis op 18 graden wil houden, zal je de verwarming flink open moeten draaien. Het lijkt daarom toch onvermijdelijk dat jouw energiekosten in december nog wat verder zullen stijgen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black