Update maandverwachting november: zo eindigt de herfst en begint de winter

15 november 2022, 07:19

De winterjas hebben we ook 's middags nodig. Foto: Ben Saanen

De meteorologische herfst loopt op zijn laatste benen en op 1 december begint de winter. Vaak zien we tijdens de laatste weken van de herfst dat het al een keer flink koud kan worden met vorst, gladheid en soms natte sneeuw. In deze update van de maandverwachting voor november vertellen we je of daar ook dit jaar kans op is en wat het weer aan het begin van de winter doet.

Het zachte herfstweer is voorbij. Deze werkweek ligt de temperatuur nog maar iets boven de normale 10 graden en komend weekend duiken we onder 10 graden. Voor de rest van november zijn normale temperaturen van 7-10 graden te verwachten.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

Het is dan ook ’s middags aangenaam om je winterjas aan te hebben en ook de paraplu zal je af en toe nodig hebben. Niet dat we direct overschakelen naar een kletsnat weertype, maar na een overwegend droge periode gaat het in de tweede helft van november vaker regenen.

De paraplu is weer nodig. Foto: Ria Brasser
De paraplu is weer nodig. Foto: Ria Brasser

De zon krijgen we minder te zien en door de komst van meer bewolking verlopen de nachten juist over het algemeen zacht. Vaak ligt de minimumtemperatuur tussen 4 en 8 graden. Klaart het wel een keer op dan kan het bij weinig wind zomaar een keer vriezen. Bereid je daar dus wel op voor door een ruitenkrabber in je auto te leggen en je ruitenwisservloeistof bij te vullen met een anti-vries-variant. En op de fiets ga je handschoenen ook af en toe nodig hebben!

Tijdens een heldere nacht in de tweede helft van november moet je misschien toch ruitenkrabben. Foto: Ben Saanen
Tijdens een heldere nacht in de tweede helft van november moet je misschien toch ruitenkrabben. Foto: Ben Saanen

Met welk weer start de meteorologische winter

Voor de eerste weken van december zijn er signalen dat hogedrukgebieden uitkomen in onze omgeving. Dit zou ons dan een rustig en vrij droog weertype opleveren met vorst en mist in de nachten. Hoe warm het overdag wordt hangt af van de hoeveelheid zon. Dit is in lijn met wat we je in onze winterverwachting konden vertellen.

Het kan begin december wat winters aan gaan doen. Foto: WIlly Bonnink-Naves
Het kan begin december wat winters aan gaan doen. Foto: WIlly Bonnink-Naves

Gemiddeld is het begin december een graad of 7 overdag en ligt de minimumtemperatuur rond een graad of 2. Bij rustig weer is er dan ook weinig voor nodig om lichte vorst in de nachten te krijgen. Een paar opklaringen zijn voldoende. Breekt de zon overdag goed door dan kan het warmer worden dan 7 graden, maar bij hardnekkige mist of lage bewolking kan het de hele dag kil blijven met temperaturen beneden 5 graden.

Hoe de overgang naar de winter precies gaat verlopen volg je in ons weerbericht.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black