Gedeeltelijke zonsverduistering op komst

18 oktober 2022, 07:00

Astronomie
Door de eclips lijkt het net alsof er een hap uit de zon wordt genomen. Foto: René Bremer

Mogelijk zie je op dinsdag 25 oktober een hap uit de zon, wanneer de maan korte tijd voor de zon schuift. Hoe laat moet jij naar boven kijken en hoe kun jij deze gedeeltelijke zonsverduistering veilig aanschouwen?

Je eclips-bril kan weer worden afgestoft, want over precies een week vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats boven Nederland. Het begint om 11:08 uur en eindigt om 13:03 uur. Vanaf aarde gezien lijkt het dan alsof er een hap uit de zon wordt genomen. De bovenkant van de zon wordt als eerst afgeschermd, waarna de ‘hap’ richting de linkerkant van de zon beweegt. Om 12:05 uur is het hoogtepunt van de verduistering, waarbij 22 procent van het zon-oppervlak wordt bedekt.

Dit is de gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober.
Dit is de gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober.

Lees hier hoe een zonsverduistering ontstaat

Vaak is het zo dat elders op aarde een volledige zonsverduistering te zien is, maar dat is deze keer niet het geval. Wel is de zon op andere plaatsen nog meer verduisterd, met de grootste afscherming van de zon in delen van Rusland. Daar wordt op het hoogtepunt 82% van het zon-oppervlak bedekt door de maan.

Zo kun je veilig een zonsverduistering bekijken

Je moet nooit onbeschermd recht in de zon kijken. Dat kan namelijk permanente oogschade veroorzaken. Er zijn echter genoeg manieren waarop je dit spektakel wel veilig kan zien. De beste en meest gebruikte manier is het dragen van een zogenaamde eclips-bril. Deze houdt de meest schadelijke UV- en infraroodstraling tegen.

Mocht je zo’n bril niet hebben dan zijn er ook nog andere manieren om de zonsverduistering te zien. Zo kan je het zonlicht projecteren op een vlakke ondergrond. Gebruik bijvoorbeeld een vergiet of perforeer een aantal gaatjes in een A4’tje en laat de zon door de gaatjes heen schijnen. In de projectie op het oppervlak zie je dan dat er een hapje uit de zon is genomen.

Zo kun je de zonsverduistering veilig zien.
Zo kun je de zonsverduistering veilig zien.

Een spelbreker voor het zien van de eclips is natuurlijk het weer. Of het volgende week dinsdag helder en onbewolkt is, is nog even afwachten. Alle details daarover lees je binnenkort in ons uitgebreide weerbericht.

In 2026 een bijna volledige zonsverduistering

De gedeeltelijke zonsverduistering van volgende week valt in het niet bij de eclips die op 12 augustus 2026 op de planning staat. In ons land raakt de zon dan tot 90% bedekt. In delen van Noord-Spanje en IJsland is de zon zelfs even volledig verduisterd. Mocht je zo’n totale eclips willen meemaken, zet dan een vakantie naar deze regio’s in de agenda.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven