Opgelet: vanaf woensdag zonkracht 6!

16 mei 2023, 08:52

Smeer je goed in, want de zonkracht is al hoog. Foto: Albert Thibaudier

Het lange hemelvaartsweekend staat voor de deur en het weer nodigt absoluut uit om naar buiten te gaan. Ga je van het mooie weer genieten smeer je dan zeker in. Lees in dit artikel hoe fel de zon schijnt en hoe snel een onbeschermde huid kan verbranden.

Het weer van vandaag nodigt nog niet uit om te zonnebaden. Toch kun je al verbranden en die kans neemt komende dagen toe. Meer over het weer van vandaag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Laat je niet verrassen op frisse woensdag!

Morgen is het met 12 graden aan de noordkust tot 16 graden in Zuid-Nederland ronduit fris voor half mei. Maxima van 16 tot 19 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Toch is het ’s middags in de zon goed toeven in je tuin, op het terras of gewoon ergens op een bankje.

Hou er rekening mee dat het frisse weer niks zegt over de snelheid waarmee je kan verbranden. Sterker nog: op een zonnige dag in mei met maar 15 graden gaat het vaak sneller dan op een snikhete zomerdag. Dit komt doordat de lucht minder vochtig is. Bij 30 graden in Nederland wordt vaak een deel van het zonlicht tegengehouden door wolkensluiers. Morgenmiddag is juist sprake van helderblauwe lucht met hier en daar een stapelwolk, waardoor de zonkracht maximaal voor de tijd van het jaar is.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je bij 30 graden een plek in de schaduw opzoekt en bij 15 graden juist in de zon gaat zitten.

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 6 en in Zuid-Nederland zelfs ruim 6. Zonder zonnebrandcrème kan je dan in 15-30 minuten verbranden. Ook in het uur voor en na deze zonkrachtpiek kun je verbranden, maar dan net wat minder snel.

Lees alles over de kracht van de zon.

Genieten van de zon. Foto: Joyce Derksen
Genieten van de zon. Foto: Joyce Derksen

Fraai lang hemelvaartsweekend met felle zon

Ook op donderdag, Hemelvaartsdag, zijn er flinke perioden met zon. Met 14 tot 18 graden is het ’s middags iets warmer dan morgenmiddag. Omdat veel mensen vrij zijn zal er nog meer van het zonnetje worden genoten dan morgen. De zon schijnt in de eerste helft van de middag opnieuw met zonkracht 6.

Lees meer over het weer tijdens het lange hemelvaartsweekend.

Ook vrijdag, zaterdag en zondag zijn er zonnige perioden. Daarbij kunnen we zonkracht 6 verwachten. De temperatuur komt elke dag iets hoger uit met vrijdag 17 tot 20 graden, zaterdag 18 tot 21 graden en zondag 19 tot 23 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant, Limburg en Gelderland. Het warmere weer nodigt uit om lang buiten te zijn en daarmee moeten we bedacht blijven op verbranding.

Na het weekend wordt het in het zuiden mogelijk zonkracht 7. Bij deze waarde kan een onbeschermde huid in 10 tot 25 minuten tijd verbranden.

Lees hier 10 tips om niet te verbranden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black