Dit wordt het weer met Hemelvaartsdag

15 mei 2023, 07:21

Feestdagen
Kamperen in mei. Foto: Willem van Nunen

Het weerbeeld op Hemelvaartsdag en tijdens de rest van het lange Hemelvaartsweekend ziet er behoorlijk zonnig uit. De details en de bijbehorende temperaturen lees je in deze verwachting.

In de aanloop naar Hemelvaart is het deze week koud voor de tijd van het jaar. Zo wordt het woensdag slechts 12 tot 16 graden. Meer hierover lees je in onze weekverwachting.

Behoorlijk koud tijdens het dauwtrappen

In de nacht van woensdag naar donderdag koelt het af naar 1 tot 5 graden met de laagste waarden in het oosten van het land. Aan de grond kan het lokaal zelfs tot lichte vorst komen. Hierdoor is dauwtrappen goed mogelijk, want het gras zal nat zijn. Zelfs wat rijp is heel lokaal niet uitgesloten. De kou zal voor het gevoel wel meevallen, want het is verder (nagenoeg) windstil en als je stevig doorwandelt krijg je het vanzelf warm.

Ga je kamperen tijdens Hemelvaart houdt dan rekening met deze koude nacht.

Lees ook: dit zijn de koudste en natste Hemelvaartsdagen

Zonnige Hemelvaartsdag

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Het blijft droog en het wordt uiteindelijk in de tweede helft van de middag 14 graden in Noord-Nederland tot 17, lokaal 18 graden in Brabant en Limburg. Hiermee zijn de maxima nagenoeg vergelijkbaar met die van 1 januari dit jaar.

De wind is slechts zwak en in de zon is het ’s middags goed toeven. Smeer je wel in, want de zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 6. Dit betekent dat je zonder zonnebrandcrème al in 15-30 minuten kan verbranden. Ook in het uur voor en na deze piek kun je verbranden, maar dan net wat minder snel.

Lees 10 tips om niet te verbranden.

Ook rest van het lange hemelvaartsweekend aangenaam weer

Op zomerhitte hoeven we niet gelijk te rekenen, maar het kwik komt de dagen daarna waarschijnlijk wel steeds hoger uit. Vrijdag wordt het 17 tot lokaal 21 graden en zaterdag en zondag kan het landinwaarts gemakkelijk ruim 20 graden worden. Op veel plaatsen is het een graad of 23. Het weerbeeld laat veel zon zien en het blijft droog.

Lees ook: dit zijn de warmste en zonnigste Hemelvaartsdagen ooit.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven