Weekverwachting: koud middenstuk van de week

14 mei 2023, 19:15

Fietsen in mei. Foto: Anne-Marie van Iersel Fietstocht

De temperatuur gaat omlaag en woensdag wordt de koudste dag van de week. Daarna krabbelt het kwik weer uit het dal. Wat het weerbeeld erbij is lees je in deze weekverwachting.

Het weekend verliep behoorlijk warm, maar door een stevige noord(west)enwind wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd.

Maandag met regen

In de oostelijke helft van het land is het maandagochtend prima weer met een mix van wolken en zon. Op veel plaatsen wordt het 17 tot 19 graden en deze maxima worden aan het begin van de middag bereikt. In West-Nederland start de dag droog, maar bewolkt en volgt in de loop van de ochtend regen. In de westelijke kustgebieden wordt het slechts 13 tot 15 graden. In de middag breidt de regen verder uit over het land. Erg hard regent het niet, maar het kan wel geruime tijd licht regenen. De wind is matig tot aan zee (vrij) krachtig en waait uit het noordwesten.

Dinsdag en woensdag nog wat kouder

Dinsdag komen nog enkele buien voor, maar naarmate de dag vordert zien we ook de zon geregeld. Het wordt 13 graden op de Waddeneilanden tot 15 graden in Zuid-Nederland en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima van 16 tot 19 graden zijn gebruikelijk half mei.

Woensdag komt de maximumtemperatuur met 11 tot 15 graden op veel plekken nog een graadje lager uit. De laagste maxima zijn opnieuw voor de Waddeneilanden. Waarschijnlijk blijft het woensdag wel overal droog en is er een mix van wolken en zon.

Twee koude nachten

De nacht van dinsdag naar woensdag en de nacht van woensdag naar donderdag verlopen behoorlijk koud met landinwaarts minima rond een graad of 4. Vooral in de nacht naar donderdag zou het lokaal tot vorst aan de grond kunnen komen.

Vanaf Hemelvaart weer hogere temperaturen

Op Hemelvaartsdag wordt het met 14 tot 17 graden iets warmer dan dinsdag en woensdag. Het blijft droog en de zon schijnt van tijd tot tijd. Heb je buitenplannen? Vergeet je dan niet in te smeren, want de zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 6. Je kan dan al in 15 tot 30 minuten verbranden.

De rest van het lange Hemelvaartsweekend is het nog iets warmer met maxima waarschijnlijk tussen 16 en 21 graden. De zon is dagelijks van de partij en de kans op buien is niet zo groot.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black