Doden en ravage door cycloon in Myanmar en Bangladesh

15 mei 2023, 08:25

Orkanen
Schade door tropische cycloon Mocha in Bangladesh, 14 mei 2023. Foto via ANP: EPA/STR

Zeker vijf mensen in Myanmar zijn overleden als gevolg van cycloon Mocha, die zondag over dat land en buurland Bangladesh raasde. Gevreesd werd dat de cycloon aan land zou komen in een vluchtelingenkamp in Bangladesh, maar dat gebeurde niet.

Wel richtte Mocha volgens de BBC flinke schade aan in Kutupalong, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in de kustplaats Cox's Bazar in Bangladesh. Meer dan duizend tenten en andere provisorisch in elkaar gezette onderkomens werden verwoest. In Kutupalong leven bijna een miljoen vluchtelingen die zijn ontsnapt aan het militaire regime in Myanmar.

Lees alles over orkanen, tropische cyclonen en tyfonen.

Minstens 400.000 mensen geëvacueerd

In beide landen werden duizenden mensen geëvacueerd in afwachting van de cycloon. In Bangladesh werden voor zondag zeker 300.000 mensen naar veiligere gebieden gebracht en in Myanmar 100.000. Op beelden die zondag en maandag op social media werden gedeeld, is te zien dat vooral in de staat Rakhine in Myanmar veel waterschade is. Een aantal dorpen is ondergelopen en huizen en andere gebouwen zijn verwoest. Cycloon Mocha is sinds zondag flink afgezwakt en vormt maandag geen dreiging meer.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven