Aardbevingsgebied Turkije nu getroffen door overstromingen

15 maart 2023, 14:34

Overstromingen Turkije (archieffoto). Foto: ANP / EPA / RIZA OZEL / ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT

Ruim een maand na de verwoestende aardbevingen in Turkije, staat een deel van dat getroffen gebied nu onder water door hevige regenval. Volgens Turkse media zijn zeker tien mensen omgekomen door de overstromingen en worden er nog tien vermist. Met name de regio Sanliurfa is zwaar getroffen door het water.

Lokale media delen beelden van compleet ondergelopen straten en wegdrijvende auto's. De gouverneur van de regio vreest dat het dodental nog verder zal oplopen. De autoriteiten roepen alle inwoners op om naar veilige gebieden te gaan.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu schrijft dat ook sommige huizen onder water zijn gelopen. De scholen in Sanliurfa blijven woensdag in elk geval dicht vanwege de stortbuien. Een aantal patiënten uit het lokale ziekenhuis is uit voorzorg overgebracht naar andere steden.

Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn duizenden huizen ingestort en zijn veel mensen ontheemd geraakt. Veel van hen wonen tijdelijk in tenten en zijn daarom extra kwetsbaar voor overstromingen. In de provincies Hatay en Adiyaman zijn tenten ondergelopen. In die laatste regio is ook een containerwoning meegesleurd in de stroming, waardoor een persoon is overleden en nog vier mensen worden vermist.

50-75 mm regen in 24 uur tijd

Op verschillende plaatsen in het aardbevingsgebied viel 50-75 mm regen in 24 uur tijd. Ter vergelijking dit zijn hoeveelheden die normaal in een maand tijd naar beneden komen. Zoveel regen in korte tijd kan de bodem niet verwerken en dit heeft geleid tot de overstromingen. Er kan nog 20-50 mm bij vallen in het rampgebied in Turkije in de komende 24 uur.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black