China vreest voor 'overstromingen van de eeuw' na stortregens

22 april 2024, 11:13

Overstromingen
Overstromingen in China. Foto: ANP/ AFP / STR / CNS.

In het zuiden van China zijn tienduizenden mensen geëvacueerd om noodweer. Elf mensen worden nog vermist, melden Chinese staatsmedia maandag.

Sinds donderdag heeft het in de zuidelijke en dichtbevolkte provincie Guangdong ongewoon veel geregend. Door de stortregens zijn rivieren buiten hun oevers getreden en gebieden overstroomd. Zo stond het waterpeil in zijrivieren van de Parelrivier zondag tot 5,8 meter boven de waarschuwingslimiet. Er wordt gevreesd voor de "overstromingen van de eeuw".

Meer dan 53.000 mensen in Guangdong, waar ongeveer 127 miljoen mensen wonen, zijn geëvacueerd en in totaal worden er elf mensen vermist, meldt het staatspersbureau Xinhua. Vooral de steden Shaoguan, Qingyuan, Zhaoqing en Jiangmen ten westen en noorden van de provinciehoofdstad Guangzhou zijn zwaar getroffen. In de stad Qingyuan moesten meer dan 45.000 mensen hun huizen verlaten. In de stad Jiangwan raakten zondag zes mensen gewond en in Shaoguan kwam een aantal mensen vast te zitten in aardverschuivingen als gevolg van de hevige regenval.

Naar verwachting blijft het ook maandag stortregenen. De Chinese meteorologische dienst voorspelt ook "onweer en harde wind in de kustwateren van Guangdong".

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven