Meer dan 50 doden op Sumatra door overstromingen

14 mei 2024, 12:15

Overstromingen
Overstromingen op Sumatra, Indonesië, mei 2024. Foto via ANP / Ade Yuandha / AFP

Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 52 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen, die zaterdagavond begonnen. Huizen, wegen, rijstvelden en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zeventien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

Urenlange zware regenval veroorzaakte zaterdagavond overstromingen in het westen van Sumatra. Daardoor ontstond een zogenaamde koude lavastroom rondom de berg Marapi, een van de actiefste vulkanen van de Indonesische archipel. Koude lava, ook bekend als lahar, is vulkanisch materiaal zoals as, zand en kiezelstenen dat door regen van de hellingen van een vulkaan worden meegevoerd.

De overstromingen hebben drie districten in de provincie West-Sumatra getroffen. Ruim 3000 mensen zijn geëvacueerd, zeiden de autoriteiten dinsdag.

Lees waarom veel regen in bergachtige gebieden extra gevaarlijk is.

Indonesië, in het bijzonder Sumatra, is tijdens het regenseizoen gevoelig voor aardverschuivingen en overstromingen. In maart werden minstens 26 mensen dood aangetroffen nadat aardverschuivingen en overstromingen West-Sumatra hadden getroffen. Volgens milieuactivisten worden de rampen verergerd door ontbossing als gevolg van houtkap.

Lees al ons nieuws over overstromingen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven