Zwitserland alert op nieuwe aardverschuivingen na hevige regenval

24 juni 2024, 11:24

Overstromingen
Snelweg A13 weggeslagen door modderstroom. Foto: ANP / EPA / Michael Buholzer.

In Zwitserland wordt momenteel nog gewaarschuwd voor hoogwater op de Bodensee en nieuwe aardverschuivingen nadat er dagenlang flink veel regen is gevallen. Delen van het Alpenland werden de afgelopen dagen geteisterd door hevige regenval.

Sinds zaterdagochtend viel op de noordelijke hellingen van de Alpen, in het noorden en midden van Graubünden en in delen van het noorden van Ticino op grote schaal 15 tot 30 millimeter regen. Plaatselijk viel zelfs meer dan 100 mm. In Grono werd zaterdag in 24 uur tijd 110 mm gemeten. Dit zorgde lokaal voor grote aardverschuivingen. De nabijgelegen snelweg naar de plaats Lostallo, in het zuiden van het land, werd door het hoge water deels weggevaagd.

Waterpeil Bodensee gevaarlijk hoog

Maandag wordt er geen grootschalige neerslag meer verwacht, maar door de verzadigde bodem kunnen er bij nieuwe regenval nog wel nieuwe aardverschuivingen ontstaan. Daarnaast blijft het waterpeil van de Bodensee gevaarlijk hoog staan, waarschuwt de Zwitserse meteorologische dienst.

Als gevolg van de aardverschuivingen van afgelopen weekend, is zeker een persoon om het leven gekomen. Twee anderen worden nog vermist. Het Zwitserse leger is ingezet om de vermiste personen te vinden en anderen die gevaar lopen, in veiligheid te brengen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven