Dit wordt het weer tijdens de week van de avondvierdaagse

13 mei 2024, 14:45

Sport
Dinsdagavond is het op veel plekken nog lang zomers warm. Foto: Martin Herms

De avondvierdaagse is een wandelfeest voor jong en oud en jaarlijks worden veel van deze wandeltochten georganiseerd. De meeste avondvierdaagse vinden plaats in de week van de avondvierdaagse en die gaat vandaag van start. In dit artikel lees jij wat voor weer de lopers kunnen verwachten.

De meeste avondvierdaagse starten om 18:00 uur. Vandaag moeten de lopers rekening houden met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De temperatuur ligt om 18:00 nog tussen 16 graden in de kustgebieden tot een graad of 24 landinwaarts. Op veel plekken blijft het droog en vrij zonnig, maar verspreid over het land kan wel een enkele bui voorkomen. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op onweer. Waar precies deze buien vallen is onzeker. Je kunt onze regenradar in de gaten houden om te kijken of je het droog houdt. Voor de zekerheid een poncho meenemen is zeker geen slecht idee.

Vanaf dinsdag grote verschillen in ons land

Morgen wordt de warmste dag van de week met maxima die overdag uiteindelijk uitkomen tussen 24 en 28 graden. Zo warm wordt het tijdens de avondvierdaagse op de meeste plekken niet, maar in het oosten en noordoosten kan het tijdens de start op uitgebreide schaal nog zomers warm zijn met 25 graden of meer! Hier blijft het ook droog en ronduit zonnig. Zorg dus dat je voldoende water meeneemt, want tijdens het lopen kan het echt warm aanvoelen! Elders in het land kunnen juist enkele pittige (onweers)buien voorkomen. Het is hier niet zomers warm zoals in het oosten en noordoosten, maar met waarden die om 18:00 uur tussen 18 en 22 graden liggen is het ook hier nog warm.

Lees ook: Dit zijn 10 voordelen van wandelen

De rest van de week zien we opnieuw grote verschillen in ons land. De temperatuur levert overal in, maar de laagste temperaturen vinden we in het westen en zuiden van het land. In het noorden vinden we de hoogste waarden en dan met name in het noordoosten. Zo is het in Groningen donderdagavond ruim 20 graden, terwijl het kwik in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant dan tussen 14 en 16 graden ligt.

Ook het weerbeeld laat deze tweedeling zien in ons land. Vanaf woensdag moeten we in de zuidelijke helft van het land alle avonden rekening houden met buien of perioden met regen. Vooral donderdagavond kunnen ook in het noorden enkele buien vallen, maar vrijdagavond zijn de grootste neerslagkansen wederom voor de zuidelijke helft van het land.

Moet ik mezelf insmeren?

Ondanks dat tijdens de avonden de zon af en toe nog flink schijnt is insmeren niet nodig. In de avonduren staat de zon zo laag aan de horizon dat je niet meer kunt verbranden. De zonkracht is dan slechts 1-2, terwijl in de eerste helft van de middag zonkracht 5 of 6 wordt gehaald.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden?

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven