Deelstaat Australië zet zich schrap voor tropische cycloon Jasper

12 december 2023, 11:45

Orkanen
Donkere wolken boven Queensland, Australië. Foto: ANP/EPA/DANNY CASEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

In het noordoosten van Australië moeten inwoners zich schrap zetten voor de naderende tropische cycloon Jasper. Het systeem komt naar verwachting in de komende 24 uur aan land.

Jasper bevindt zich momenteel op zo'n 250 kilometer ten noorden van de staat Queensland. Volgens het Australische Bureau of Meteorology brengt de cycloon windstoten die mogelijk op kunnen lopen tot 140 kilometer per uur met zich mee. Er wordt bovendien hevige regenval verwacht in een gebied dat zich uitstrekt over zo'n 600 kilometer. Op sommige plekken kan in 24 uur tijd tot wel 500 millimeter aan regen vallen.

"Dit is het moment voor inwoners van Queensland om zich in het noorden van onze staat voor te bereiden. Om er zeker van te zijn dat alles geregeld is als de storm toeslaat", zegt aanstaand premier Steven Miles van Queensland.

Een van de plaatsen die mogelijk getroffen wordt door het noodweer, is de toeristische trekpleister Cairns. De stad met zo'n 150.000 inwoners heeft dinsdag de luchthaven al gesloten. Supermarkten werden uit voorzorg al leeg gekocht en inwoners werden ook op het hart gedrukt om op te passen voor mogelijke overstromingen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven