Cycloon Mocha onderweg naar Myanmar en Bangladesh

11 mei 2023, 13:30

Orkanen
Hevige regen en stormachtige wind in Myanmar. Foto: ANP/EPA/NYUNT WIN

Myanmar en Bangladesh moeten zich schrap zetten voor cycloon Mocha. Het systeem dat zich over de Golf van Bengalen vormde groeide donderdag uit tot een cycloon, die naar verwachting zondagmiddag aan land zal komen bij het zuidoosten van Bangladesh en noorden van Myanmar.

De komende dagen zal de cycloon nog verder aan kracht winnen. Volgens het India Meteorological Department bereikt de cycloon zaterdagavond zijn hoogtepunt en neemt het susteem vanaf zondagochtend licht in kracht af voordat Mocha de kust van Bangladesh en Myanmar bereikt.

De stormvloed die de cycloon veroorzaakt kan al voor problemen zorgen in de kustgebieden, met name aan Bengaalse kant waar verschillende kampen met honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen zijn gevestigd. In de kampen en in de stad Cox's Bazar zijn al tienduizend vrijwilligers ingezet. "We waarschuwen vooral mensen die op de hellingen wonen, omdat de cycloon voor zware regenval zorgt die aardverschuivingen kunnen veroorzaken", zegt Ahmadul Haque van het rampenbeheersingsprogramma in Bangladesh. In India en Bangladesh worden vissers en schepen ook al gewaarschuwd om niet de zee op te gaan.

Cyclonen komen vaker voor in het gebied. Zo werd Bangladesh in oktober vorig jaar getroffen door cycloon Sitrang, met veel schade en tientallen doden als gevolg.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven