Weeronline
Weeronline

  Alpengebied tijdelijk droog met regionaal zon

  Aangemaakt: 11 jan 2019, 06:55 uur

  In de Alpen is het tijdelijk droog met regionaal zon, maar zondag en maandag trekt een groot sneeuwgebied over de Alpen. Vooral in Oostenrijk kan 60-100 cm vallen. In Frankrijk valt vooral in de meest noordelijke Alpen sneeuw. In Zwitserland valt de meeste sneeuw in het oosten. In het zuiden van het land ligt regionaal veel minder sneeuw dan normaal. In het oosten van het land juist twee keer zoveel als gebruikelijk.

  In het zuidoosten van het Zwitserse Wallis is de afgelopen dagen weinig sneeuw gevallen. In Saas-Fee zijn lang niet alle pistes open. Hoger in de bergen ligt zo’n 3 meter sneeuw. In het dorp ligt 25 cm en dat is minder dan normaal. Er zijn zonnige perioden en daarmee is het heerlijk weer. Zondag kan wat verse sneeuw vallen. Wat verder naar het noorden liggen een aantal kleinere wintersportgebieden die het met minder sneeuw moeten doen.

  In Zermatt ligt in het dal slechts een dunne laag van minder dan 10 cm. Hoger in de bergen ligt 170 cm. Overdag vriest het matig en zijn er zonnige perioden. In het weekend wordt het zachter en kan de temperatuur met wat zon boven nul komen. Zondag raakt het bewolkt en gaat het (licht) sneeuwen. Ook maandag kan wat sneeuw vallen, maar daarna neemt de kans op droog en zonnig weer toe.

  In het oosten van het land ligt juist meer sneeuw dan normaal, op sommige plaatsen zelfs twee keer zo veel als normaal. In Davos ligt een flink pak met hoger in de bergen een volle twee meter en op lagere hoogte meer dan 80 cm. Af en toe kan de zon even schijnen, maar het kan ook een klein beetje sneeuwen. Zondag en maandag gaat het flink sneeuwen en kunnen we in Davos een aantal decimeter sneeuw verwachten. Halverwege de week zijn er droge perioden met ook zon.

  In skigebied Les Quatres Vallées wordt zondag en maandag ook sneeuw verwacht. In twee dagen tijd kan een verse laag van zo’n 30 cm vallen. In het oosten zal regionaal 50-60 cm sneeuw vallen, vooral aan de noordzijde van de Alpen.

  Stilte voor de storm

  Zolang je in de Oostenrijkse bergen niet de weg op moet is het heerlijk weer. Sommige dorpen zijn nog steeds afgesneden van de buitenwereld. De zon kan een tijdje schijnen en er ligt volop verse sneeuw. Blijf wel op de pistes, want de kans op lawines is groot. Vanavond en komende nacht kan het weer een beetje sneeuwen. Er wordt geen grote hoeveelheid verwacht en zaterdag is het droog.

  De dagen daarna kan het opnieuw langdurig sneeuwen. In een paar dagen tijd zal regionaal 60-100 cm vallen. In skigebied Serfaus – Fiss – Ladis wordt meer dan 80 cm sneeuw berekend. De Oostenrijkse overheid waarschuwt alvast voor de naderende sneeuwval.  Vanaf dinsdag valt er minder sneeuw en zijn er ook zonnige perioden. Daarmee kan vaker van de winterse condities genoten worden.

  In Saalbach stijgt de middagtemperatuur van -5 graden naar 1 tot 3 graden. In combinatie met wat zon is het dan heerlijk weer.

  Ook in Frankrijk weer sneeuw

  In veel Franse wintersportgebieden is het genieten van de volle zon. In Val Thorens is het wel flink koud met tussen de bergtoppen een stevige wind. In het dorp vriest het ook overdag, maar uit de wind en in de zon is het prima weer. Zondag en maandag kan het ook in de Franse Alpen flink sneeuwen met in de noordelijke Alpen regionaal 25-35 cm. Hoog in de bergen kan nog meer vallen.

  Wat zuidelijkere wintersportgebieden krijgen minder sneeuw en in Les Deux Alpes valt slechts een bescheiden laagje van een paar centimeter. Vanaf dinsdag zijn er zonnige perioden en is het op de meeste plaatsen droog. Pas richting het volgende weekend neemt de kans op wat sneeuw toe.

  Foto: ANP

  Door: Matthijs van der Linden