Update: het weer tijdens carnaval in detail per regio

10 februari 2024, 07:40

Feestdagen
Carnaval in Breda, 't Kielegat. Foto: Henk Voermans

Op de meeste plekken begint carnaval vandaag. In dit artikel lees je in detail welk weer je de komende dagen in jouw regio kan verwachten tijdens de festiviteiten.

De gedetailleerde verwachting voor vandaag en morgen, per regio, vind je verderop in dit artikel. We beginnen met het weer voor maandag en dinsdag.

Maandag een bui, maar ook zon

Maandag is er af en toe zon, maar er trekken ook een paar buien van west naar oost over het land. Het wordt 8 of 9 graden bij een matige, aan zee (vrij) krachtige, westenwind.

Dinsdag ook niet helemaal droog

Ook dinsdag houden we het helemaal niet droog, maar het wordt zeker geen verregende dag. Het weerbeeld bestaat uit wolken, af en toe zon en enkele buien. Bij een meest matige zuidwestenwind wordt het net iets warmer dan maandag. Het wordt 9 graden in Zeeland, de Achterhoek en Twente en 10 of 11 graden in Limburg en Brabant.

Storm of bittere kou tijdens carnaval? In dit artikel lees je alles over extreem weer tijdens carnaval in het verleden.

Vandaag en morgen in Zeeland en het westen van Brabant

Zaterdagochtend is er veel bewolking, maar het blijft waarschijnlijk de hele ochtend overal droog. Bij een zwakke zuidenwind ligt de temperatuur rond 10 graden in Hulst en Roosendaal.

Zaterdagmiddag neemt de kans op regen toe. Halverwege de middag is een enkele spat motregen vooral in Zeeland al mogelijk, maar pas tegen de avond begint het op de meeste plaatsen licht te regenen. De temperatuur ligt dan rond 12 graden.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag regent het van tijd tot tijd stevig door. Koud is het niet met circa 8 graden en weinig wind. Aan het einde van de nacht wordt het vanuit het zuiden droog.

Zondagochtend is het droog met af en toe zon. Vanaf het middaguur krijgt bewolking de overhand en neemt de buienkans toe. Het wordt 10 graden bij een matige zuidwestenwind.

Zondagavond en tijdens de nacht naar maandag is kans op een lokale bui, maar veel vaker is het droog. Er zijn enkele opklaringen en de minimumtemperatuur ligt rond 5 graden.

Vandaag en morgen in het oosten van Brabant en in Limburg

Zaterdagochtend is het droog met een mix van wolken en zon. De wind is zwak en de temperatuur stijgt in Eindhoven en Venlo van zo’n 8 graden in de vroege ochtend naar 12 graden rond het middaguur.

Zaterdagmiddag neemt vanuit het zuiden de kans op regen toe, als eerste in Zuid-Limburg. Het noorden van Limburg en Noord-Brabant houden het tot circa 18:00 uur meest droog. De temperatuur ligt dan rond 13 graden.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag regent het van tijd tot tijd stevig door. Het kwik daalt geleidelijk naar zo’n 8 graden aan het eind van de nacht. Ook wordt het dan vanuit het zuiden droog.

Zondagochtend is het op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. In de middag krijgt bewolking de overhand en trekken vanuit België enkele buien over de regio. Het wordt maximaal 11 graden bij een matige zuidwestenwind.

Zondagavond en tijdens de nacht naar maandag kan een enkele bui voorkomen, maar veruit het grootste deel van de tijd is het droog. Daarbij ligt het kwik rond 6 graden.

Vandaag en morgen in Nijmegen, de Achterhoek en Twente

Zaterdagochtend is het wisselend bewolkt met ruimte voor de zon. Het blijft droog en het waait nauwelijks. Het kwik stijgt in Groenlo en Oldenzaal van zo’n 8 graden in de vroege ochtend naar 12 graden rond het middaguur.

Zaterdagmiddag neemt de bewolking toe, maar blijft het op veel plaatsen droog. In Nijmegen en omstreken is rond 18:00 uur kans op wat lichte regen. De temperatuur ligt dan rond 13 graden.

Zaterdagavond gaat het op steeds meer plaatsen regenen en in de nacht naar zondag regent het van tijd tot tijd stevig door. Het kwik daalt geleidelijk naar zo’n 9 graden aan het eind van de nacht.

Zondagochtend trekt de regen noordwaarts weg en halverwege de ochtend is het op de meeste plaatsen droog. In de middag is er af en toe zon geleidelijk neemt vanuit het zuidwesten de kans op een bui toe. Het wordt 10 of 11 graden bij een matige zuidwestenwind.

Ook tijdens de nacht naar maandag kan een enkele bui voorkomen, maar veel vaker is het droog. Daarbij daalt het kwik naar circa 5 graden.

Geen carnavaller en juist benieuwd naar het weer dit weekend in de rest van het land? Lees dan ons weerbericht Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven