Weerwaarschuwingen voor sneeuw in Groot-Brittannië

01 december 2023, 15:30

Sneeuw op heggen. Foto: ANP / EPA / ROBERT PERRY

Het is koud in Groot-Brittannië. Nadat het kwik in de nacht van donderdag op vrijdag op sommige plekken bijna de -10 graden aantikte, kunnen de temperaturen in delen van de regio in de nacht van vrijdag op zaterdag dalen tot -10 graden in Schotland. Er zijn ook een aantal weerwaarschuwingen afgegeven voor sneeuwval.

Het Met Office heeft voor de nacht van vrijdag op zaterdag code geel afgegeven voor sneeuw en ijs voor Oost-Engeland en delen van Schotland. Heuvelachtige gebieden, zoals de North York Moors en delen van Schotland, krijgen te maken met sneeuw. Die gebieden krijgen later in het weekend met nog meer sneeuw te maken, zeggen weervoorspellers.

Donderdag was de koudste nacht in Groot-Brittannië sinds half maart, waarbij de temperatuur in Cumbria 's nachts daalde tot -9,4 graden. Zelfs in de grote steden vroor het. Zo daalde het kwik in Manchester tot -5 en in Edinburgh werd het -3, net als in het zuidwesten van Londen en Birmingham.

Scholen dicht

Daarbij trok er een sneeuwgebied over het zuidwesten van Engeland, delen van Yorkshire, het noordoosten en Schotland. Meer dan dertig scholen in Cornwall zijn daardoor gesloten of gingen later open vanwege gevaarlijke omstandigheden, terwijl in County Durham volgens de politie de sneeuwomstandigheden tot enkele ongelukken op de wegen hebben geleid.

Vrijdagnacht zal het nog kouder zijn dan in voorgaande nachten, met temperaturen tussen de -4 tot -8 graden en mogelijk -10 graden in het noordoosten van Schotland. Ook zullen er nog enige tijd winterse buien vallen rond de Noordzeekust, maar in het weekend zullen er vanuit het westen enkele regen- of natte sneeuwbuien komen. Er is zelfs kans op aanzienlijke sneeuwval in Wales, de Midlands en delen van Noord-Engeland tegen zondagochtend.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black