Weekendweer: winters met zon, maar ook sneeuw

01 december 2023, 07:30

Met name op zaterdag kunnen we genieten van fraai winterweer, maar zondag ligt een weersverandering op de loer. In dit artikel lees je alles over het weer tijdens het weekend.

De aanloop naar het weekend verloopt op de meeste plaatsen droog met wolkenvelden en geleidelijk meer ruimte voor de zon. Meer details over het weer op vrijdag lees je in onze uitgebreide weersverwachting.

Zaterdag: prachtig winterweer

Het wordt een prachtige decemberdag met veel zonneschijn en enkele wolkenvelden. Regionaal kan de dag grijs van start gaan door mist of laaghangende bewolking, maar snel lost dit op. In de kustgebieden is een (winterse) bui mogelijk, elders blijft het droog. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind liggen de maxima tussen 0 graden in het noordoosten tot +3 graden in het zuidwesten.

Omdat er weinig wind staat is het met je warme winterjas dan ook heerlijk weer om eropuit te trekken. Daarnaast komt je zonnebril goed van pas, vooral als je van plan bent om een stukje te gaan rijden. Lees ook: de invloed van het weer op het verkeer.

Tijdens de nacht naar zondag koelt het bij weinig wind weer behoorlijk af: de minima liggen tussen 0 graden vlak aan zee tot -4 graden in het uiterste oosten. Regionaal kan nevel of mist ontstaan.

Koud weer met vorst en rijp. Foto: Karin Walinga
Koud weer met vorst en rijp. Foto: Karin Walinga

Zondag: toenemende kans op winterse neerslag

De dag start overwegend droog met wolkenvelden en zonneschijn. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op (natte) sneeuw vanuit het zuidwesten. Met maxima van 2 tot 5 graden is het een fractie minder koud dan voorgaande dagen. Met deze middagwaarden is het wel nog steeds koud voor de tijd van het jaar. Normaal ligt het kwik in december rond 7 graden.

Banner Whatsapp WOL

Weeromslag in de nieuwe week?

Na het weekend wordt de verwachting in temperatuur een stuk onzekerder. Zachte lucht vanuit het zuidwesten komt steeds dichterbij, maar of en wanneer we daadwerkelijk in zachtere lucht terecht gaan komen is nog de vraag. Wel is er grote kans op neerslag en zolang het koud blijft is er kans op sneeuwval.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black