Vrees voor honderden doden door orkaan Ian

01 oktober 2022, 10:02

Gigantische schade door orkaan Ian in Florida, 30 september 2022. Foto: ANP / EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

De orkaan Ian die een spoor van vernieling achterliet in Florida, heeft tot nu toe de levens van 45 mensen geëist. Voor de levens van enkele honderden mensen in de zuidelijke staat wordt gevreesd, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Een kleine twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van de storm.

Ian ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een tropische storm. Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida, waar steden onderliepen en hele straten werden weggeblazen. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen

Circa 1 miljoen mensen zonder stroom

Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Ruim 165.000 inwoners van South Carolina zitten volgens de website Poweroutage.us zonder elektriciteit, net als 273.000 mensen in buurstaat North Carolina, waar Ian eveneens overheen trok. In Florida zitten meer dan 1,5 miljoen mensen nog altijd zonder stroom.

Lees al ons orkanen-nieuws

ANP

ANP

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black