Zo goed kwamen de vorige seizoensverwachtingen uit

04 september 2021, 08:40

Seizoensverwachting
143cbe06-yannick-damen-zo-goed-kwamen-de-vorige-seizoensverwachtingen-uit-1280x600

Zo ver vooruit het weer ‘voorspellen’, dat kan toch niet betrouwbaar zijn en is toch pure sensatie? Wij hebben uitgezocht hoe goed onze seizoensverwachtingen uitkwamen in vergelijking met het weer dat écht gemeten is.

Bij Weeronline maken we een seizoensverwachting ongeveer een paar maanden voordat het seizoen waar die verwachting over gaat begint. Dat betekent dat we bijvoorbeeld in mei al een verwachting maken voor juni, juli en augustus. Op zo’n lange termijn is het onmogelijk om het weer tot in detail voor een bepaalde week, laat staan dag te weten. Daarom geven we altijd aan wat voor weertypes dominant zullen zijn.

Zo kun je in onze seizoensverwachtingen bijvoorbeeld lezen of het natter wordt dan normaal, maar ook of het naar verwachting warmer, of juist kouder wordt dan gebruikelijk. Bovendien vertellen we je graag wat dat voor jou inhoudt. Is de kans bijvoorbeeld groot dat we kunnen schaatsen in de komende winter? En wordt het een hete zomer met meerdere hittegolven?

Zo goed kwamen de seizoensverwachtingen uit op basis van neerslag en temperatuur

Om te zien hoe goed onze vorige seizoensverwachtingen uitkwamen, kijken we naar temperatuur en neerslag en de afwijking daarvan ten opzichte van wat uiteindelijk is gemeten.

Neem bijvoorbeeld de winter van 2019-2020. In onze verwachting stond dat de kans groot was dat het een zachte winter zou worden. Ook zou het natter worden dan normaal. Het werd inderdaad een zeer zachte winter met veel regen. In de volgende tabel hebben we ook de andere seizoenen voor je op een rijtje gezet. Het valt op dat vrijwel alle seizoensverwachtingen uiteindelijk uitkwamen!

Analyse seizoensverwachtingen tot en met zomer 2021 temperatuur en neerslag
Analyse seizoensverwachtingen tot en met zomer 2021 temperatuur en neerslag

Score seizoensverwachtingen op basis van weerbeeld

Puur gekeken naar neerslag en temperatuur kwamen bijna al onze seizoensverwachtingen van de afgelopen jaren uit. Alleen zeggen de gemiddeldes van een seizoen lang niet alles. Het weer kan namelijk binnen een seizoen heel erg verschillen, bijvoorbeeld met lange warme en droge periodes, of juist een afwisseling van koude en warme dagen kort achter elkaar. Daarom hebben we ook voor je op een rijtje gezet wat voor weerbeeld we verwachtten en wat het uiteindelijk is geworden.

Analyse seizoensverwachtingen tot en met zomer 2021 weerbeeld
Analyse seizoensverwachtingen tot en met zomer 2021 weerbeeld

Wat opvalt is dat we in 2019 de plank nog weleens missloegen met onze verwachting, maar dat veel dingen wel gewoon uitkwamen. Bovendien scoren de seizoensverwachtingen steeds beter en komt het weerbeeld meestal goed overeen. We kunnen dan ook concluderen dat een seizoensverwachting zeker van waarde is en vaak gewoon klopt. De betrouwbaarheid van een seizoensverwachting is dus behoorlijk groot en zeker geen sensatie. En blijf vooral beseffen dat een seizoensverwachting geen details biedt zoals een gewone weersverwachting.

Transparantie: check zelf of ons verhaal klopt

Wil je zelf vergelijken hoe goed de seizoensverwachtingen uitkwamen? In onze weeroverzichten kun je lezen wat voor weer het uiteindelijk is geworden. Ook hebben we een overzicht gemaakt waarmee je de seizoensverwachtingen makkelijk kan terugvinden.

Foto: Yannick Damen

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven