Winterverwachting: zo koud wordt deze winter

20 oktober 2019, 17:51

Wordt-het-een-winter-vol-sneeuw-1-1280x600
Wordt-het-een-winter-vol-sneeuw-1-1280x600
Wordt-het-een-winter-vol-sneeuw-1-1280x600

Nog ruim een maand en dan begint de meteorologische winter. Bij de winter denk je al snel aan sneeuw- en ijspret, maar de Nederlandse winters verlopen meestal zacht en nat. Ook dit jaar is de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot. Met overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal. Lees hier onze winterverwachting voor de winter van 2019-2020.

Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten en daarmee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd. Daardoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.

Gemiddeld wordt door de seizoensmodellen een winter verwacht die zo’n anderhalve graad warmer verloopt dan de normaal van 3,4 graden. Overdag is het in een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven nul en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht.

Verwachting-winter-2020
Verwachting-winter-2020

Minder vorst, ijs en sneeuw dan normaal

Een normale winter telt 38 dagen met vorst in de nachten en zeven ijsdagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Dit jaar valt dit aantal beduidend lager uit. Daarmee neemt de kans op schaatsijs af en is de kans op een Elfstedentocht nog kleiner dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans op de Tocht der Tochten afgenomen van twintig procent aan het begin van de vorige eeuw naar acht procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan vijf procent.

Sneeuw-in-de-winter
Sneeuw-in-de-winter

Sneeuw in de winter. Foto: ANP

Betekent dit dan dat we helemaal geen winterweer krijgen? Nee, zeker niet. Ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst. Bovendien waait de wind nooit een hele winter uit één en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Maar een ouderwetse Hollandse winter met veel sneeuw en kou zit er volgens de seizoensmodellen absoluut niet in.

Zo-koud-wordt-deze-winter
Zo-koud-wordt-deze-winter

Ook in een zachte winter ziet het er soms zo uit. Foto: Jannes Wiersema.

Hoe nat wordt deze winter?

Zuidwestenwinden brengen meestal niet alleen zachte oceaanlucht met zich mee, maar ook regenzones. De meeste modellen zinspelen dan ook op bovennormale hoeveelheden neerslag. Landelijk gemiddeld valt in een normale winter ruim 207 mm regen. Nu wordt zo’n 250 mm berekend.

Regen-in-de-winter
Regen-in-de-winter

Kletsnatte akker in de winter. Foto: Jannes Wiersema

Met het oog op het volgende groeiseizoen en de nog altijd lage grondwaterstanden in het oosten en zuiden zou het goed zijn als beduidend meer neerslag valt dan gebruikelijk. In december lijkt de neerslaghoeveelheid het dichtst in de buurt van normaal uit te komen en zijn er nog redelijk wat droge dagen te verwachten. In januari en februari wordt het natter.

Kijk ook onze met de winterverwachting.

Je bent nu op de hoogte van de winterverwachting voor winter 2019-2020, maar het duurt nog even voor de winter daadwerkelijk begint. Via onze maandverwachtingen houden wij jou op de hoogte over de vooruitzichten voor de komende (winter)maanden.

Lees hier het weerbericht voor de komende week.

Hoofdfoto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black