September 2023: zeer warm en ronduit zonnig

01 oktober 2023, 12:30

Het was in september nog vaak heerlijk strandweer. Foto: Gieny Westra

Het was een zeer warme en ronduit zonnige septembermaand. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,5 graden tegen 14,7 normaal. De zon scheen vaak uitbundig deze maand. Het aantal zonuren was met 211 uur tegen 159 normaal uitzonderlijk hoog. De maand verliep vrij droog maand met gemiddeld 65 mm tegen 79 normaal.

De maand september was absoluut geen saaie weermaand. Extreme weersituaties met hevige onweersbuien bleven dan misschien uit, maar het was vooral de temperatuur en het aantal zonuren wat uitzonderlijk was. We beleefden zelfs de langste regionale septemberhittegolf ooit en met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden is de maand op de tweede plaats gekomen sinds 1901 achter recordjaar 2006. Toen was de gemiddelde temperatuur 17,9 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur is 23,1 graden en dat is een evenaring van het huidige record uit 2006.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Recordlange regionale septemberhittegolf

De Bilt kende deze maand maar liefst acht zomerse dagen! Dat is fors hoger dan gebruikelijk. Normaal gesproken stijgt de temperatuur op slechts twee dagen naar 25 graden of meer. Opvallend was ook dat deze zomerse dagen allemaal achter elkaar vielen. Nog nooit eerder werd het in De Bilt 8 dagen op rij 25 graden of meer in een septembermaand.

In augustus konden we op geen één meetstation een tropische dag noteren in ons land. Dat was in september een heel ander verhaal. Waar het normaal gesproken niet tot een tropische dag komt, was het deze maand wel raak in De Bilt. Op 10 september werd het namelijk tropisch warm met 31,1 graden. Dit was ook meteen de hoogste temperatuur voor de maand van De Bilt.

Uniek waren al helemaal de tropische dagen elders in het land. In Eindhoven werd het zelfs zes dagen op rij tropisch warm en noteerde we een recordlange hittegolf van maar liefst negen dagen. Nog nooit eerder duurde een hittegolf in september zo lang. De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd ook gemeten tijdens de hittegolf. In zowel Eindhoven als in Ell steeg de temperatuur op 10 september naar 32,2 graden. De laagste maximumtemperatuur in ons land werd op 22 september gemeten. Toen werd het in Westdorpe niet warmer dan 15,4 graden.

In de nacht naar 6 september beleefden we in Vlissingen een zeldzame tropennacht. Het werd toen niet kouder dan 20,4 graden. Het kwam slechts vijf keer eerder tot een tropennacht in september. De laagste minimumtemperatuur van de maand werd genoteerd in Twente. Hier daalde het kwik in de nacht van 14 september naar 5,8 graden.

Ronduit zonnige maand

De zon scheen deze maand 211 uur tegen 159 normaal. Daarmee hebben we een zeer zonnige maand beleefd wat betreft de zonuren en komen we op een plek vier terecht. De zonnigste septembermaand dateert uit 1959. Toen scheen de zon maar liefst 232 uur. De meeste zonuren waren weggelegd voor Maastricht. Hier scheen de zon maar liefst 230 uur. Voorschoten noteerde de minste zonuren met 190 uur.

Vrij droge maand met regionaal flinke verschillen

De maand verliep uiteindelijk iets te droog met een gemiddelde van 65 mm tegen 79 normaal. Het natst was in het in het zuidoosten en de provincie Noord-Holland. Hier viel op uitgebreide schaal 70 tot 90 millimeters met aan de Noord-Hollandse kust uitschieters tot ruim boven de 100 millimeter. In Castricum viel 123 en in De Kooy 120 mm. De minste neerslag viel in het zuidwesten en noordoosten van het land. Hier viel 30 tot 40 mm regen. In Groningse Ezinge viel 34 en in Niekerk 36 mm.

Het neerslagtekort is vrij constant gebleven deze maand. Aan het begin van de maand bedroeg het neerslagtekort ongeveer 130 mm. Richting het einde van de maand bedroeg het neerslagtekort ongeveer 140 mm. Vooral het eerste deel van de maand viel er weinig neerslag, waardoor het tekort toen opliep tot 160 mm. Hierna was het wat wisselvalliger en daalde het tekort weer richting 130 mm.

Hevig noodweer bleef uit in de maand september, alleen op 13 september had het zuidoosten van het land te maken met enkele fikse regen- en onweersbuien. In het zuiden van Limburg viel op grote schaal 20 tot 50 mm regen.

Lees hier meer over hoe het neerslagtekort afgelopen groeiseizoen is verlopen.

Meer overzichten vind je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black