Augustus 2023: een doorsnee zomermaand

31 augustus 2023, 09:00

Het weerbeeld was vaak wisselend afgelopen augustus. Foto: Corine Kolk

Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden. Het aantal zonuren was 209 uur tegen 205 normaal. Wat neerslag betreft was het een zeer natte maand met gemiddeld over het land 122 mm tegen 88 normaal.

Veel stranddagen hebben we niet gehad en volop zomerse perikelen waren slechts beperkt aanwezig. Vooral de eerste helft van augustus was het ronduit wisselvallig met bijna dagelijks buien of regengebieden die over het land trokken. Ook de temperatuur viel de eerste week van augustus vrij laag uit. Hierna steeg de temperatuur wel flink en ook de zon ging wat vaker schijnen, maar van een langdurige periode met hoogzomers weer was geen sprake.

Lees ook: Dit weer is normaal in augustus

Nergens tropisch heet afgelopen maand

In De Bilt steeg de temperatuur op acht dagen naar 25 graden of meer. Daarmee beleefden we een vrij normale maand wat betreft zomerse dagen. Normaal gesproken komt het in augustus negen keer tot een zomerse dag in De Bilt. De laatste zomerse dag beleefden we op 24 augustus. Toen werd het 25,1 graden in De Bilt. De laatste week verliep iets frisser dan normaal met maxima die veelal rond of onder de 20 graden uitkwamen.

We beleefden deze maand geen één keer een tropische dag in De Bilt. Normaal gesproken zijn dat er twee in een augustusmaand en vorig jaar kende augustus maar liefst 7 tropische dagen. De hoogste temperatuur werd gemeten op 11 augustus. Toen werd het 27,5 graden in De Bilt.

Sterker nog, op geen enkel meetstation in ons land is afgelopen augustus een tropische dag gemeten. Zeker in ons huidige klimaat komt dat niet heel vaak meer voor, maar zeer uitzonderlijk is het ook niet. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2021, daarvoor moeten we helemaal terug naar 2014.

De landelijk hoogste temperatuur werd ook op 11 augustus gemeten. In Nieuw Beerta en Ell steeg het kwik toen naar 29,4 graden. De laagste maximumtemperatuur in ons land werd op 6 augustus genoteerd. In Maastricht bleef het kwik steken op een magere 14,4 graden. Dit was ook meteen een koude record. Het oude landelijke record was 14,8 graden en werd gemeten in Deelen op 6 augustus 1987.

Dat de temperatuur zo laag uitviel kwam door een regengebied dat tergend langzaam overtrok. Dit ging gepaard met de instroom van koudere lucht en over een strook van het noordwesten naar het zuidoosten van het land was de bewolking zeer hardnekkig. Hierdoor viel de temperatuur ook in de Bilt zeer laag uit. Het werd in De Bilt uiteindelijk niet warmer dan 15,8 graden en daarmee was ook officieel de koudste 6 augustus ooit gemeten.

Zonuren zeer gebruikelijk

De zon scheen deze maand 209 uur tegen 205 normaal. Daarmee hebben we een zeer normale maand beleefd wat betreft de zonuren. Met 209 zonuren was het zeker geen extreem zonnige maand. Vorig was dat een ander verhaal. Toen scheen de zon dagelijks uitbundig en kwamen we uiteindelijk uit op maar liefst 289 zonuren. Dit was goed voor een tweede plek in de lijst met zonnigste augustusmaanden ooit gemeten.

Vrij natte maand en regionaal kletsnat

Gemiddeld over het land viel 122 mm tegen 80 mm normaal. Daarmee verliep de maand een stuk natter dan normaal, maar de regionale verschillen zijn groot. Het natst was het in het zuiden en oosten van het land. Hoeveelheden van ruim 150 mm zijn hier geen uitzondering. In het Gelderse Duiven viel bijna 200 mm regen! De droogste plekken van ons land waren deze maand te vinden in het uiterste noorden. Hier viel 60 tot 70 mm.

De maand augustus verliep, in tegenstelling tot juli, zonder extreme weersituaties. Hevig noodweer bleef uit, maar lokaal kwam het wel een enkele keer tot wateroverlast door veel regen in korte tijd. Dit was op 25 augustus het geval in het zuiden van het land. Ook kwam het soms tot onweersbuien.

Toch heeft de vele regen ervoor gezorgd dat het neerslagtekort verder is gedaald. Vooral de eerste week van augustus zorgde het zeer wisselvallige weerbeeld ervoor dat het neerslagtekort zelfs weer rond de mediaan uitkwam. Hierna steeg het tekort weer iets en eind augustus bedroeg het neerslagtekort ongeveer 135 mm. Vorig jaar verliep augustus extreem droog en zeer warm. Het neerslagtekort was aan het einde van de maand toen opgelopen tot bijna 300 mm. Dat was uitzonderlijk hoog!

Meer overzichten vind je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black