Zeldzame septembertropennacht gemeten in Vlissingen

06 september 2023, 09:02

Records
Zonopkomst in Vlissingen. Foto: Anneke van den Dries

Afgelopen nacht beleefde Vlissingen een zeldzame septembertropennacht. In Vlissingen werd het niet kouder dan 20,4 graden. Bij een minimumtemperatuur van 20 graden of meer is sprake van een tropennacht. Slechts vijf keer eerder kwam het tot een tropennacht en slechts drie keer was de minimumtemperatuur nog hoger.

De vorige keer dat het in september tot een tropennacht kwam was in 2016. Toen lag de minimumtemperatuur op 13 en 14 september in Vlissingen en Den Helder boven 20 graden. Daarnaast kwam ook op 5 september 1949 een tropennacht voor in Maastricht. Het werd toen niet kouder dan 20,9 graden. Dat is het absolute septemberrecord voor de hoogste minimumtemperatuur. Verder zijn in september geen tropennachten geregistreerd.

Minimumtemperatuur 6 september

Zweten in Vlissingen, maar niet in de Achterhoek

In Vlissingen zal het vannacht warm gebleven zijn in veel slaapkamers en ook elders in de kustgebieden was het een zeer zachte nacht met minima van 15-18 graden. Landinwaarts was het minder zacht met 13-16 graden. In de Achterhoek in Hupsel was het slechts 11,9 graden. Dat het juist aan zee zacht was afgelopen nacht komt door het warme zeewater en de warme Zeeuwse binnenwateren. Aan het einde van de zomer is het zeewater altijd op zijn warmst en verlopen de nachten in de kustgebieden zacht.

Komende nachten verlopen vergelijkbaar en vooral in Zeeland is kans op lokale tropennachten. In De Bilt liggen de minima rond 15 graden en wordt dus geen tropennacht verwacht. Tropennachten zijn daar nog nooit voorgekomen in september.

Website van het jaar promo 2023

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven