Lente 2020 was uitzonderlijk droog en recordzonnig

02 juni 2020, 16:53

Ben-Saanen-lente-2020-was-uitzonderlijk-droog-en-recordzonnig-verkleind-1280x600
Ben-Saanen-lente-2020-was-uitzonderlijk-droog-en-recordzonnig-verkleind-1280x600
Ben-Saanen-lente-2020-was-uitzonderlijk-droog-en-recordzonnig-verkleind-1280x600

Droog en zonnig tot in lengte der dagen: het mooie weer leek deze lente maar niet op te houden. Regen viel er vanaf half maart nauwelijks en de zon maakte overuren. Gemiddeld over het land viel slechts 88 mm tegen 172 normaal. Maar liefst 68% van de regen van deze lente werd in de eerste twee weken van maart gemeten. Dat niet alleen, met in totaal 805 zonuren was de meteorologische lente recordzonnig en is het vorige zonrecord letterlijk verpulverd.

Maart begon nog kletsnat met tot en met 15 maart gemiddeld over Nederland 53 mm. Daarna verdween de neerslag als sneeuw voor de zon en wisten de regendruppels ons land slechts sporadisch te vinden. De overgang kon haast niet groter, want na een recordnatte februari en nat begin van maart was het haast dag in dag uit zonovergoten en droog.

Het neerslagtekort liep dan ook razendsnel op. Het neerslagtekort, dat is het verschil tussen neerslag en verdamping, kwam eind mei uit op ruim 160 mm. Nog nooit was het tekort aan het eind van de lente zo groot. Dat het neerslagtekort zo groot kon worden kwam door het zonnige weer, in combinatie met een lage luchtvochtigheid en veel wind. Hierdoor kon de toplaag van de bodem soms extra snel uitdrogen.

Lente-2020-neerslag
Lente-2020-neerslag

Ondanks de vele regen aan het eind van de winter, hakte de droogte er deze lente flink in. In een tijdsbestek van een paar droge weken kelderde het grondwaterpeil en al gauw begon de droogte merkbaar te worden. Natuurbranden legden een groot deel van natuurgebied de Deurnse Peel in de as. In het Limburgse Herkenbosch moesten mensen zelfs hun huizen ontvluchten vanwege de rookontwikkeling van een nabijgelegen brand.

Met gemiddeld over Nederland ongeveer 88 mm is deze lente wat de hoeveelheid neerslag betreft de op zes na droogste ooit gemeten. Nog veel droger was het in 2011, want toen viel er slechts 52 mm. Normaal valt er in de lentemaanden maart, april en mei in totaal 172 mm. In 2019 kwam de totale neerslagsom uit op 170 mm.

Ab-Donker-zonsopkomst-met-klaprozen
Ab-Donker-zonsopkomst-met-klaprozen

Foto: Ab Donker

Zonnigste lente ooit gemeten – zonniger dan in bijna alle zomers

De totale hoeveelheid zonneschijn kwam deze lente uit op 805 uur. Tot dusver was de lente van 2011 het zonnigst met 713 uur zon. Dit record is dus met een enorme marge verbroken. Sterker nog, met 805 zonuren kan de lente van 2020 wedijveren met de zonnigste zomers ooit! Alleen de zomers van 1947 en 1976 telden meer zonuren, namelijk 812 en 837 uur.

De hele lente was uitzonderlijk zonnig, maar april en mei spanden toch wel de kroon. In april scheen de zon maar liefst 287 uur en niet eerder was een aprilmaand zo zonnig. Mei deed daar nog een schepje bovenop met 324 zonuren. Dit is goed voor een tweede plaats in de ranglijst van zonnigste meimaanden. De eerste lentemaand van dit jaar was de op twee na zonnigste maart sinds het begin van de zonmetingen.

Lente-2020-zonuren
Lente-2020-zonuren

De meeste zon was deze lente voor de kust. In Den Helder kwam het totaalaantal zonuren uit op 848 uur en ook in Vlissingen wist de zon van geen wijken. In de Zeeuwse stad liep het zonnetotaal op naar 836 uur. Alleen in de zomer van 1976 was het nog zonniger in Vlissingen met 885 uur. In een normale lente is dat 540 uur. De minste zonuren waren deze lente voor Twente. Op het gelijknamige weerstation nabij Oldenzaal was de zon 752 uur te zien. Dat is alsnog 266 uur meer zon dan normaal.

Ab-Donker-kleurrijke-zonsopkomst
Ab-Donker-kleurrijke-zonsopkomst

Foto: Ab Donker

Lente 2020 was warm

Met een gemiddelde temperatuur van 10,3 graden in De Bilt was de lente van 2020 beduidend warmer dan normaal, maar niet uitzonderlijk warm. In een normale lente komt de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation uit op 9,5 graden. Dat de lente niet uitzonderlijk warm was komt door de koude nachten.

Lente-2020-temperatuur
Lente-2020-temperatuur

In De Bilt komt het totale aantal warme dagen uit op 24. Dat is een gedeelde derde plaats in de ranglijst van lentes met het grootste aantal warme dagen. Op een warme dag is de temperatuur 20 graden of hoger. Normaal is dit aantal in De Bilt ongeveer 14. Slechts één keer werd het op het hoofdstation officieel zomers warm met maxima van 25 graden of hoger. Dat is minder dan gebruikelijk, want in een normale lente wordt de grens van 25 graden in De Bilt ongeveer vier keer overschreden.

Dat échte hitte deze lente uitbleef heeft te maken met de windrichting. De wind kwam namelijk vaak uit het noorden of oosten en dat zorgde voor de nodige verkoeling.

Ab-Donker-droogte-drone-beregenen-akker-verkleind
Ab-Donker-droogte-drone-beregenen-akker-verkleind

Foto: Ab Donker

Het warmst was het op 21 mei met 28,7 graden in het Zeeuwse Westdorpe. Ook De Bilt beleefde die dag de warmste dag van deze lente. Het werd er 26,7 graden en daarmee was het gelijk de eerste en enige officiële zomerse dag. In de gehele lente werden drie officiële datum-warmterecords gebroken in De Bilt. Deze dagen vielen allemaal in dezelfde week; het was recordwarm op 5, 6 en 8 april.

Kou kenden we deze lente ook. De nachten waren zelfs kouder dan in de winter en in mei vroor het nog uitzonderlijk laat in de lente in De Bilt. Het koudst was het in de nacht van 25 maart. Toen vroor het in Woensdrecht (Brabant) 6,2 graden en in De Bilt koelde het af naar -4,3 graden.

Groot aantal mooi-weerdagen

Het aantal mooi-weerdagen was deze lente groot en komt waarschijnlijk uit op 36. Daarmee moet 2020 alleen 2007 voor zich dulden. Dat jaar waren er in de lente 39 ‘mooie’ dagen. Een mooi-weerdag is gedefinieerd als een dag waarop de temperatuur hoger is dan normaal, er minder dan 0,2 mm neerslag valt en de zon meer dan 50% van de tijd schijnt.

Bekijk ook andere overzichten via onze pagina met weeroverzichten.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven