Brand in het Limburgse natuurgebied de Meinweg onder controle

22 april 2020, 11:40

Bosbranden
brand-Meinweg-1280x600
brand-Meinweg-1280x600
brand-Meinweg-1280x600

De brandweer heeft de brand in het Limburgse natuurgebied de Meinweg goed onder controle kunnen houden in de nacht van dinsdag op woensdag. Van een volledige controle is echter nog geen sprake en het sein brand meester is dan ook nog niet gegeven, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Nog her en der zijn er volgens de woordvoerder hotspots. “Op enkele plekken in de Meinweg zijn er nog kleine vlammetjes.” Grote vlammen zijn er nu niet meer, aldus de zegsman. “We gaan nu goed bekijken hoe het zich gaat ontwikkelen”, zegt hij. Daarbij zijn ze afhankelijk van het weer.

Woensdag waait het nog steeds hard, is het zonnig en kurkdroog. Er waait een matige tot vrij krachtige oostenwind, windkracht 4 tot 5. Dat is wel iets minder krachtig dan dinsdag, maar de wind is alsnog zo stevig dat branden zich snel kunnen verspreiden. Voor het ontruimde nabijgelegen dorp Herkenbosch is de windrichting bovendien ongunstig, want het natuurgebied dat in brand staat ligt pal ten oosten van Herkenbosch. De wind neemt wel af de komende dagen en tot en met zondag blijft het droog.

Lees het meest uitgebreide weerbericht voor de komende dagen.

Er is niet veel rook meer te zien, maar in Herkenbosch is er nog flinke stankoverlast, vertelt de woordvoerder. “Daar moet je niet te lang in blijven.” Het getroffen gebied is ruim 170 hectare groot. In het grootste deel daarvan is vooral aan de grond alles zwartgeblakerd, aldus de zegsman.

Natuurbranden Weerribben en Moergestel geblust

De natuurbranden in het Brabantse Moergestel en Weerribben in Overijssel zijn onder controle. In Moergestel is de brandweer nog bezig met nablussen om te voorkomen dat het vuur weer oplaait en in Overijssel is het vuur al volledig gedoofd.

Een groot deel van de 8 tot 10 hectare van Weerribben, een plassengebied op de grens van Overijssel en Friesland dat veel wordt gebruikt door riettelers, is verwoest door het vuur. Het natuurterrein was dinsdag moeilijk bereikbaar voor de brandweer, die boten inzette. Vanwege de droogte en de harde wind werden extra manschappen en materiaal naar de brand gestuurd.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven