Waterstand grote rivieren zakt onderuit

20 mei 2020, 16:03

Droogte
ANP-363444412-1-1240x600
ANP-363444412-1-1240x600
ANP-363444412-1-1240x600

De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel zakt begin juni naar verwachting naar een zeldzaam laag peil. 2020 is tot dusver het droogste jaar ooit gemeten en de komende weken wordt er nauwelijks regen verwacht. De scheepvaart heeft hinder van de lage waterstanden, omdat daardoor steeds minder lading kan worden vervoerd, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdag.

Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand van de Rijn bij Lobith zakt naar een extreem laag peil. De verwachting is dat begin juni tussen de 1200 en 1300 kubieke meter water per seconde afvoert. Zo’n lage afvoer in deze tijd is voor het laatst voorgekomen in 2011 en daarvoor in het jaar 1976. Ook de afvoer van de Maas daalt. Voorlopig is de afvoer nog wel voldoende om aan de watervraag te voldoen, aldus de LCW.

Het neerslagtekort bedraagt momenteel 123,7 mm en dat is een record. Op verschillende plaatsen in het land geldt een sproeiverbod. Waterschap Brabantse Delta heeft woensdag het verbod op sproeien met oppervlaktewater uitgebreid. Wetterskip Fryslân roept landbouwers op om met elkaar te overleggen voor er beregend wordt. Met als doel dat iedereen over water kan blijven beschikken.

Inspecties

Waterschap Hollandse Delta start in juni met inspecties van de droogtegevoelige veendijken. Het hoogheemraadschap van Delfland deed dat al. Dit schap geeft alle dijken ook een extra maaibeurt, zodat schade aan de dijken niet onder dichte begroeiing verborgen blijft. Scheuren, kuilen en gaten kunnen dijken ernstig verzwakken en worden daarom meteen gerepareerd.

De grondwaterstand op de zandgronden in het oosten en zuiden van het land is zeer laag voor de tijd van het jaar. Beken en riviertjes in die gebieden vallen droog door gebrek aan regen.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven