Wind natuurbrandgebieden neemt af, voorlopig geen regen

23 april 2020, 11:39

Bosbranden
Meinweg-1280x600
Meinweg-1280x600
Meinweg-1280x600

De brandweer krijgt voorlopig geen hulp van regen om de natuurbranden in Nationaal Park de Meinweg en de Deurnese Peel de baas te worden. Het blijft voorlopig droog. Pas dinsdag kan er wat neerslag vallen. Gunstig is wel dat de wind gaat liggen.

Aanvankelijk waait er in de gebieden in Limburg en Brabant nog een matige oostenwind, maar in de loop van de dag zwakt die af. In natuurgebied De Meinweg draait de wind naar het zuidoosten. De rook trekt dan niet meer over het nabijgelegen dorp Herkenbosch maar ten noorden daarvan. In de nacht naar dinsdag draait de wind naar een noordelijke richting en waait de rook naar het zuiden richting Heinsberg in Duitsland.

Het draaien van de wind is gunstig voor de bewoners van Herkenbosch. Zij moesten dinsdag hun huizen uit omdat er door de grote bos- en heidebrand langere tijd te veel rook en daarmee koolmonoxide over het dorp lag. Donderdag horen ze of ze weer naar huis mogen.

Voor de Deurnese Peel wordt hetzelfde weerbeeld verwacht. Ook hier neemt de matige oostenwind langzaam af naar zwak en draait naar het zuidoosten. De rook zal dan wat meer over het dorp Deurne trekken, omdat de Deurnese Peel ten zuidoosten daarvan ligt. Maar dat duurt niet lang. In de avond en nacht draait de wind naar het noorden en trekt de rook zuidwaarts richting Meijel, Grashoek en Beringe.

Weer helikopters boven Meinweg

Ook donderdag vliegen weer blushelikopters van de luchtmacht boven Nationaal Park de Meinweg. Het gaat in eerste instantie om één Chinook, later komt daar nog een tweede bij. Ook een kleinere Cougar-helikopter is met blussen begonnen. De beide Leopard-tanks van het leger die de afgelopen dagen voor een brede brandgang hebben gezorgd, kunnen naar huis. Dat zei een woordvoerder van de brandweer.

Hoewel er bijna geen vlammen meer te zien zijn en er ook bijna geen rook meer is, blijft het gevaar voor het opnieuw oplaaien van de brand groot, aldus de woordvoerder. De helikopters gaan de brede brandgang vol water gooien zodat die flink nat is en overslaan van vuur verhindert.

Ook vliegt er een infrarood-drone boven het gebied om kleine brandhaardjes op te sporen, zodat die direct kunnen worden geblust. Zeker met het mogelijk aantrekken van de wind donderdagmiddag kunnen vonken vanaf deze zogenoemde ‘hotspots’ zorgen voor nieuwe branden. “Zo’n vonkje vliegt makkelijk zo’n 400 meter verder, met deze droogte heb je zo weer een nieuwe brand”, aldus de woordvoerder. De brandweer is op de Meinweg met vijf pelotons, goed voor 25 brandweerwagens, om de hotspots af te blussen.

10.000 liter water

Het zuidelijke deel van de Meinweg wordt aangepakt door de Nederlandse brandweer. De Duitse brandweer is actief op de noordzijde van het Nationaal Park, aan de Duitse grens. De helikopters gooien per vlucht 10.000 liter water uit over de westzijde van het bosgebied, vlak bij Herkenbosch. Daar is op de grond geen brandweer. “We willen geen 10.000 liter water over ons heen krijgen”, aldus de woordvoerder.

Voorlopig wordt geen regen verwacht. Lees hier het meest uitgebreide weerbericht voor Nederland.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven