Oktober vrij normale maand

09 juni 2020, 15:48

In het algemeen was de oktobermaand van 2009 een vrij normale maand. De neerslaghoeveelheden en het aantal zonuren verschilden erg weinig van de normale waarden. Ook de temperatuur was maar 0,4 graden hoger dan normaal: gemiddeld 10,7 graden tegen 10,3 graden normaal.

Temperatuur Wat de temperatuur betreft is de oktober 2009 dus toch vrij zacht te noemen. Toch waren er behoorlijke extremen. Op 7 oktober werden in Eindhoven en Arcen nog temperaturen van 22,0 graden gemeten. Bij het KNMI in de Bilt kwam de temperatuur toen al niet meer boven de 20 gradengrens uit, terwijl de herfstmaand volgens de normalen toch nog 2 warme dagen zou moeten tellen. In de nacht van 6 op 7 oktober werden nog temperaturen geregistreerd van 17 tot 18 graden. Deze temperaturen zijn zeldzaam voor de tijd van het jaar. Medio oktober werd het tijdelijk kouder. Vliegbasis Twente registreerde op 15 oktober een minimumtemperatuur van -4,9 graden. Dit is een bijzonder lage waarde voor half oktober. In De Bilt werd de eerste vorstdag al op 14 oktober gemeten.

Neerslag Wat betreft de neerslag was het gemiddeld over het land iets te droog: er viel 71 millimeter tegenover 78 normaal. Op 7 oktober vielen er in de Achterhoek en Limburg zware buien die lokaal een maandsom van 125 millimeter opleverden. In het noordwesten van het land bleef de neerslag behoorlijk achter: in De Kooy, vlakbij Den Helder viel slechts 46 millimeter neerslag.

Zonuren De zon scheen de afgelopen maand 115 uur, tegen wat normaal 105 uur zou moeten zijn.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Daphne Westra

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven