Dit vertellen beukennootjes en eikeltjes jou over het weer

13 oktober 2020, 08:08

4ab68d82-beukennootjes-1280x600
4ab68d82-beukennootjes-1280x600

Veel mensen hechten waarde aan de grootte van de beukennootjes- en eikeltjesoogst en verbinden daaraan conclusies over de temperatuur in de komende winter. Er is inderdaad een verband tussen de beukennootjes- en eikeltjesoogst en het weer. Welk verband dat is, vertellen we je in dit artikel.

Het is weer herfst en de eikels en beukennootjes vallen weer van de bomen. De eikels en nootjes vallen veel vroeger dan 50 jaar geleden. In de jaren zeventig vielen de eerste eikels pas in de tweede helft van september, maar tegenwoordig vallen ze ongeveer drie weken eerder. Door de droogte komt het niet, maar het komt wel door de zeer hoge temperaturen.

Hoge temperaturen zorgen voor vroege vruchtgroei

Door de stijgende temperaturen bloeien de bomen eerder en daardoor begint de vruchtvorming ook eerder. Ook de ontwikkeling van de vruchten gaat sneller door de hoge temperaturen. Ook dit jaar verloopt zeer warm. Daarmee is het jaar net als 2007 en 2014 ongekend warm. Recordvroeg was de vruchtrijping dit jaar niet en dat komt door een koele juli en normale temperaturen in de maand mei.

Vallen de bladeren steeds vroeger of juist later?

Naast het vroeg rijp worden van de vruchten valt het ook op dat de bomen hun bladeren steeds eerder laten vallen. Dit is het gevolg van hitte en droogte. Net als in 2018 en 2019, is 2020 ook weer een kurkdroog jaar. Ook 2019 was tot begin juni zeer droog en 2018 was het hele jaar extreem droog.

De natuur heeft dus steeds vaker te maken met aaneengesloten periodes van droogte en daarbij is het meestal ook zeer warm. Bomen verdampen daardoor meer vocht dan ze op kunnen nemen en om te voorkomen dat ze uitdrogen laten ze de bladeren verdrogen en afvallen.

De herfst lijkt dan vroeg, maar dit heeft slechts te maken met natuurlijke bescherming. Na een periode van droogte in de lente of vroege zomer maken bomen tijdens een nattere periode in de hoogzomer vaak weer nieuw blad aan. De echte massale herfstverkleuring en bladval treedt de laatste jaren steeds vaker pas laat in de herfst op.

Door de aanhoudend hoge temperaturen zijn de herfstkleuren ook dit jaar later te zien.

d4f16317-beuken
d4f16317-beuken

foto: AdobeStock / Janny2

Is het erg dat de eikels zo vroeg vallen?

Nu vraag je je misschien af of het allemaal wel zo erg is dat de eikels en beukennootjes eerder vallen dan 50 jaar geleden. Voor ons mensen maakt het niet veel uit, maar de vruchten worden gegeten door allerlei diersoorten die de vruchten nodig hebben om de winter goed door te komen.

Doordat de vruchten nu eerder beschikbaar zijn duurt het langer voordat de echte winter begint. Mogelijk is alles al op voordat het koud wordt. De winters zijn tegenwoordig weliswaar zacht, maar mogelijk komen de dieren in de problemen als er wel weer eens een koude winter komt.

Weerspreuken over eikels en beukennootjes

‘Veel noten op het harde hout, maakt de winter hard en koud’ of ‘Brengt de zomer veel eikels en beukennootjes, het zal een strenge winter worden’. Waarde kun je aan deze spreuken niet hechten, want de natuur reageert niet op het weer wat nog moet komen. De hoeveelheid beukennootjes en eikels die aan het begin van de herfst van de bomen vallen vertellen dus vooral iets over het weer in de voorgaande zomer en lente. Een verband met de temperaturen in de komende winter is er, tot teleurstelling van veel winterliefhebbers, niet.

Bron: naturetoday.com

Foto: AdobeStock / Frans

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black