Vakantie naar Kroatië: dit zijn de leukste bezienswaardigheden

05 augustus 2023, 12:58

Bestemmingen
Zagreb, hoofdstad Kroatië. Foto: Adobestock / Evgeni

Met zijn vele eilanden, spectaculaire kust en historische steden is Kroatië een van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Dat maakt het ook moeilijk kiezen als je een reis aan het plannen bent. Waar moet je naartoe en wat is de beste reistijd? De Columbus-redactie helpt je een keuze te maken, weg van de massa.  Plus: je maakt kans op een vakantie in Kroatië, lees snel verder!

1. Ontdek de architectonische schatten van Zagreb

Hoewel Zagreb jong van geest is, kan de Kroatische hoofdstad buigen op een geschiedenis van bijna duizend jaar. De oude binnenstad is dan ook dé plek om je trail te starten. Je vindt er nog karakteristieke Kroatische restaurants, cafés én gastvrijheid. Het icoon van de stad is de kathedraal, een gotisch meesterwerk uit de dertiende eeuw, met maar liefst 108 meter hoge torens.

Voor uitstapjes buiten de stad tippen we Centraal-Kroatië, het gebied ten noorden en oosten van Zagreb dat nog maar bij weinigen bekend is. En dat terwijl je aan de oevers van de Sava-, Drava- en Mura-rivier een van de mooiste Kroatische landschappen aantreft: glooiende heuvels en dalen bezaaid met wijngaarden, eiken-, loof- en beukenbossen. De regio heeft een ontspannen sfeer met romantische dorpjes en landhuizen.

Het klimaat van Zagreb
Het klimaat van Zagreb

De warmste maanden zijn juli en augustus. Het is dan in Zagreb gemiddeld 26 graden. De meeste zonuren zijn voor juli en de meeste dagen met neerslag zijn voor mei en juni. In de wintermaanden december en januari komt het in de nachten tot vorst.

2. Duik in de heilige drie-eenheid: Dubrovnik, Trogir en Split

Ze zeggen weleens dat muren worden gebouwd om schatten te beschermen. Voor de zuidelijke stad Dubrovnik is dat zéker het geval. Het fotogenieke centrum wordt omgeven door een 1940 meter lange vesting. Vanaf de muur zie je hoe het stadsleven zich eronder afspeelt en hoe schepen de haven binnen glijden. Een nóg mooier uitzicht op Dubrovnik heb je vanaf de naastgelegen berg. 

Dubrovnik, old town. Foto: Adobestock / Dario Bajurin
Dubrovnik, old town. Foto: Adobestock / Dario Bajurin

De imponerende stadsmuur van Dubrovnik werkt goed tegen ongewenste indringers, maar is juist een magneet voor toeristen. De stad Trogir, zo'n 260 kilometer noordelijker, is een goed alternatief: even mooi, of zelfs mooier, dan Dubrovnik, maar een stuk rustiger. Het historische centrum, in de derde eeuw gebouwd door Griekse kolonisten, lijkt gemaakt om in te verdwalen. Na overname van de Romeinen is Trogir tot op de dag van vandaag een van de best bewaarde Romeins Gotische complexen van Europa. 

De drie-eenheid van historische steden aan de Adriatische zee wordt gecomplementeerd door Split. Een stukje groter dan Dubrovnik en Trogir, omdat de stadskern in de middeleeuwen werd uitgebreid met kerken, burchten en paleizen. Het Paleis van Diocletianus, vernoemd naar de Romeinse keizer en opdrachtgever, vormt het kloppende hart waar de oude stad omheen draait. Je vind er onder andere de kathedraal van Sint-Domnius, de beschermheilige van de stad. De klim naar de top van de 57 meter hoge klokkentoren is een must voor het fantastische uitzicht op de stad.

Het klimaat van Pula.
Het klimaat van Pula.

De warmste maanden zijn juli en augustus met 28 graden. Het is dan in Pula gemiddeld 28 graden. De meeste zonuren zijn voor juli en de meeste dagen met neerslag zijn voor april en mei.

3. Bezoek het Colosseum van Kroatië

Het Amfitheater van Pula, een van de zes Romeinse amfitheaters die de tand des tijds heeft doorstaan, behoort tot de belangrijkste historische attracties van Kroatië.  Het indrukwekkende ovale complex is rond het begin van de jaartelling gebouwd, in dezelfde periode als het Colosseum in Rome. 

Er was plek voor circa 23.000 bezoekers, die vanaf de tribunes naar onder andere gladiatorengevechten konden kijken. Het feit dat de vier torens en de drie verdiepingen van de buitenmuren nog geheel intact zijn, maakt dit amfitheater uniek (het Colosseum in Rome bijvoorbeeld is door de eeuwen heen tweederde van zijn originele constructie verloren).

Zadar. Foto: Adobestock / Dario Bajurin
Zadar. Foto: Adobestock / Dario Bajurin

4. Woon een zee concert bij in Zadar

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

Havenstad Zadar weet de schijnwerpers al een tijdje op zich gericht. Het bruist er, en dat is mede te danken aan de spectaculaire kunstinstallaties op de promenade. De grootste blikvanger is de kunstinstallatie Greeting to the Sun, een soort glazen schijf die zonlicht absorbeert en ’s avonds verandert in een lichtgevende dansvloer.

Een andere grote trekker is het Zeeorgel (Morske orgulje). Deze zeventig meter lange, marmeren trap pal aan zee verandert het ritme van de golven in muziek. Maar liefst 35 orgelpijpen in de trappen , elk afgestemd op een muzikaal akkoord, creëren een harmonieus muziekstuk doordat het water lucht in de pijpen duwt. Ook de historische stadskern van Zadar, met zijn stadsmuren en fort, is een bezoek waard.

5. Ga eilandhoppen en wijnproeven

Kroatië is een waar eilandenparadijs: voor de kust liggen meer dan duizend eilanden waarvan maar een fractie bewoond is. Met zó'n aanbod is het een kwestie van keuzes maken.  Onder onze favorieten is het kleine autovrije eiland Lopud, een hidden gem. Wanneer je vanuit het enige dorpje naar de andere kant loopt kom je uit bij Sunj Beach.

Alleen het pad erheen is al schitterend, door een vallei vol bloemen en een opgedroogde canyon die haast als een jungle voelt. Dan opent het landschap en kom je uit in een stille baai met een breed, halvemaanvormig zandstrand en een azuurblauwe zee met zeilbootjes. Een andere aanrader is het eiland Korčula, met het gelijknamige sfeervolle vestingstadje en wijngaarden die in heel Kroatië bekendheid genieten. Ze telen onder andere de pošip-druif, die een droge wijn produceert met een sterk aroma van abrikozen en vijgen.

Plitvice meren. Foto: Adobestock / RuslanKphoto
Plitvice meren. Foto: Adobestock / RuslanKphoto

6. Treed buiten het gebaande pad in Nationaal Park Plitvicemeren

Soms is er niets mis met binnen de gebaande paden reizen, simpelweg omdat de toeristische trekpleister zó mooi is. Het Nationaal Park Plitvicemeren is daarvan een goed voorbeeld. Het natuurgeweld deel je weliswaar met tal van andere toeristen, maar achter elke boom is wel weer iets nieuws te ontdekken en de meer dan negentig watervallen, ontstaan door de Koranarivier, zijn vanuit elk standpunt weer net even anders.

De zeven uitgestippelde wandelroutes, variërend van 3,5 tot ruim 18 kilometer, bieden volop mogelijkheden om het park te verkennen. Maar staar je niet blind op de bewegwijzerde borden; sla eens af naar rechts of links en krijg de mooiste plekjes voor jezelf.

7. Dring door tot het Groene Hart van Kroatië

De regio Gorski Kotar staat te boek als het Groene Hart van Kroatië en bestaat voor het merendeel uit bos. Nationaal Park Risnjak steelt hier de show.  Je vindt hier maar liefst vier verschillende klimaten: het milde Adriatische zeeklimaat, het strenge alpine klimaat, het continentale klimaat van Pannonië en het frisse bergklimaat van het Dinaragebergte. Elk klimaattype heeft zijn eigen unieke flora en fauna. Een eerste kennismaking biedt het ruim vier kilometer lange wandelpad 'Leska', dat bij de hoofdingang in Crni Lug begint.

Zlatni Rat Kroatië. Foto: Adobestock / Marko
Zlatni Rat Kroatië. Foto: Adobestock / Marko

8. Kom bij op een spierwit strand

Je vraagt je af hoe het hagelwitte strand Zlatni Rat op het eiland Brac in hemelsnaam is ontstaan. Het lijkt qua vorm op de snuit van een zaaghaai, en steekt als een spitse punt het heldere water in (gps: noord 43° 15’ 26’’, oost 16° 38’ 3’’). Het kan wel druk worden op het strand, maar wie een bootje huurt en rond het eiland vaart krijgt vergelijkbare, verlaten strandjes voor zichzelf.

9. Duik in de wildernis van het Velebitgebergte

Waar het ene nationale park kan genieten van de volle aandacht, schreeuwen andere natuurgebieden nog om verkenning. Het ruige noordelijke Velebitmassief, met zijn vele karst en kalkstenen pieken, grottenstelsels en wilde roofdieren als de wolf, lynx en beer, is nog vrijwel geheel aan het publieke oog onttrokken. Velebit is het grootste berggebied van Kroatië en wildlife krijgt hierdoor grotendeels vrij spel.

Nog niet overtuigd? Je zit hier op een A-locatie aan de Adriatische Zee. In theorie zou je ’s ochtends langs de kust kunnen varen om dolfijnen te spotten en ‘s middags een 1750 meter hoge bergtop trotseren. Een van de beste manieren om het gebied te ontdekken is de Via Dinarica, een spectaculair internationaal netwerk van wandel- en fietstrails die dwars door de Dinarische Alpen, waar het Velebitgebergte deel van uitmaakt, voeren. 

Fietsers in Porec, Kroatië. Foto: Adobestock / bepsphoto
Fietsers in Porec, Kroatië. Foto: Adobestock / bepsphoto

10. Trek op de fiets dwars door Kroatië

Fietsliefhebbers kunnen in Kroatië hun hart ophalen op een van de vier internationale EuroVelo-routes, die dwars door het land voeren, van de Donau tot de Dalmatische eilanden. Onze favoriet is de Baltische-Adriatische route 9, de enige EuroVelo-route die ook in Kroatië eindigt en wel bij het Romeinse amfitheater in Pula. De route voert door het pittoreske binnenland van het schiereiland Istrië, dat bekendstaat om zijn wijngaarden. Onderweg maak je pitstops in onder andere de truffelstad Buzet en Pazin, met zijn spectaculaire locatie boven een kloof.

Het klimaat van Split
Het klimaat van Split

De warmste maanden zijn juli en augustus. Het is dan in Split gemiddeld 30 graden. De meeste zonuren zijn voor juli en de meeste dagen met neerslag zijn voor de periode november tot en met april.

De beste reistijd voor Kroatië

Kroatië is eigenlijk een soort Italië in het klein. Aan de kust van bijna tweeduizend kilometer is er altijd een rustig en mooi plekje te vinden. Vermijd de warme zomermaanden en kies voor het voor- of najaar. Door de grote hitte in de hoogzomer kunnen vooral veel eilanden een beetje dor overkomen.

De lente daarentegen, is uitbundig en fantastisch. De herfstmaanden september en oktober zijn mooi, omdat dan door heel Kroatië wijnfestivals worden georganiseerd ter ere van de oogst, truffels worden gejaagd, de eerste rakija’s worden gestookt en vele bloemen en kruiden uitbundig bloeien en geuren. ’s Winters ligt de temperatuur rond het vriespunt in Kroatië. Het land kent dan grote hoeveelheden neerslag.

Bron: Columbus Travel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven