De vijf mooiste trails van Luxemburg

02 september 2023, 12:08

Een wandeling langs de moezel in Luxemburg. Foto: AS / Roman Drits

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Luxemburg is hét land bij uitstek voor een stevige wandeltocht. Dat bewijzen deze vijf trails nog maar eens. Onderweg passeer je steevast gezellige dorpjes, mooie uitzichten, adembenemende natuur en historische ruïnes. 

Minett trail

De nieuwste telg onder de Luxemburgse lange afstandstochten is de Minett Trail. Het wandelnetwerk ontstond eind 2021 en heeft en lengte van 90 km, verdeeld over tien verschillende wandelingen. De tocht loopt door het zuiden van het land, waar behalve prachtige natuur ook heel wat industrieel verleden te vinden is. Met deze trail wil de organisatie de troeven van de Zuid-Luxemburgse regio in de verf zetten en omtoveren tot een toeristische hotspot.

Nieuw langs de route (sinds deze zomer) zijn de uitzonderlijke logeerplaatsen in de elf gemeentes van de stad Esch. De elf gites of ‘Kabaiserchers’ zijn stuk voor stuk architecturale pareltjes. Dat is niet zo verbazingwekkend als je weet dat de Orde van Luxemburgse Architecten in 2019 hiervoor een wedstrijd organiseerde. De deelnemers werden aangemoedigd om samen te werken met lokale kunstenaars en dat leverde heel wat originele creaties op.

De Minett Trail. Foto: AS / Raymond Thill
De Minett Trail. Foto: AS / Raymond Thill

2. Mullerthal trail

De Mullerthal regio wordt ook wel eens ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Dit door de vele unieke rotsformaties en verre uitzichten. De trail van 112 km leidt je door dit stukje ongerepte natuur en volgt de vele kronkelende rivieren. In tegenstelling tot andere trails, is dit niet één lange tocht, maar wel drie afzonderlijke lussen met elk een eigen karakter. Elke lus is tussen 36 km en 38 km lang. Best pittig dus, al ben je natuurlijk niet verplicht om elke lus volledig te wandelen. Naast de drie grote lussen zijn er ook nog vier extra kleinere tochten die je door het gebied brengen. Aanrader!

Schéissendëmpel, onderdeel van de Mullerthal trail in Luxemburg. Foto: AS Denis Feldmann
Schéissendëmpel, onderdeel van de Mullerthal trail in Luxemburg. Foto: AS Denis Feldmann

3. Eislek Trail

De Eislek trail loopt behalve door Luxemburg, ook een stuk door België. De route van 106 km start in het kleine dorpje Kautenbach en loopt via de Ardennen helemaal tot in La Roche-en-Ardenne. De trail is opgedeeld in vijf verschillende etappes met de nodige hoogtemeters. Onderweg wandel je langs een hele waaier aan bezienswaardigheden: dorpjes, platteland, bossen, bergen, valleien, rivieren etc.

Een wandelpad door Luxemburg tijdens een trail. Foto: AS / Christian Müller
Een wandelpad door Luxemburg tijdens een trail. Foto: AS / Christian Müller

4. Lee Trail

De Lee trail is in feite de voorloper van de Eislek trail. Deze lange afstandstocht is 52 km lang en leg je af in drie dagen. Je wandelt door de beboste vallei van de Sûre en steekt enkele stevige bergkammen over. De tocht start in Ettelbruck (in het centrum van het land) en eindigt in Kautenbach (waar de Eislektrail dan weer begint). Met minder dan 20 km per tocht is dit de perfecte trail voor startende hikers. 

Meer info via visit-eislek.lu.

Bos, trail, wandelen, Beeld Pixabay
Bos, trail, wandelen, Beeld Pixabay

5. Moezel trail

In het zuidoosten van Luxemburg ligt de Moezel, een glooiende regio die vooral bekend staat voor haar uitstekende wijnen. Met de nationale wandelroute ‘Moezel’ doorkruis je dit gebied. De tocht is 59,27 km en volgt bijna volledig de Luxemburg-Duitse grens. Onderweg passer je trouwens verschillende wijndorpen en wijngaarden, las dus op tijd een tussenstop in om er een paar te proeven!

Meer info via visitmoselle.lu.

Bron: goodbye.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black