Dit klopte er wel en niet van de herfstverwachting

02 december 2020, 18:26

e6699cb1-ton-wesselius-dit-klopte-wel-en-niet-van-de-herfstverwachting-1280x600

De herfst: het is het seizoen van de grote veranderingen! Zo warm en groen als het begin september is, zo kaal en kil is het eind november. Ook deze herfst hebben we weer veel verschillende weertypes gezien, maar kwam dat overeen met de herfstverwachting? In dit artikel zoeken we voor je uit wat er allemaal wel en niet klopte aan onze herfstverwachting.

De herfst van 2020 was er een van grote veranderingen en heel wisselend weer. Terwijl september nog zonnig, droog en warm weer bracht, was het in oktober juist kletsnat en somber. November daarentegen verliep weer zeer droog en bijzonder zonnig.

Dit was precies het scenario dat we in onze herfstverwachting schetsten. In augustus schreven we namelijk: “Zoals het er nu naar uitziet wordt september een relatief droge maand en daarbij is de kans op nazomerweer groter dan normaal. (…) Voor oktober en november gaat een groot deel van de weermodellen nu voor nat en soms ook onstuimig weer. Daarbij zou het vooral in oktober weleens flink kunnen regenen (…)__. Richting de winter eind november en in december lijkt het rustiger weer te worden met minder regen en toenemende kans op nachtvorst, maar ook mist.

12c894a8-herfst-2020-temperatuur-en-neerslag
12c894a8-herfst-2020-temperatuur-en-neerslag

Zoals je misschien al was opgevallen in onze herfstverwachting is dat we een vrij algemeen beeld schetsen. We gaan daarbij niet in op specifieke details voor een bepaalde week of zelfs dag. Dat is ook niet mogelijk in een seizoensverwachting, je kunt een paar maanden van tevoren niet zeggen dat het bijvoorbeeld in de tweede week van november recordwarm is.

Lees ook: Zo goed kwamen de vorige seizoensverwachtingen uit

Klopte de herfstverwachting wel of niet: dit was anders

De herfst zoals we hem gehad hebben kwam dus bijzonder goed overeen met de herfstverwachting. Alleen de temperatuurverwachting van november klopte niet. Dat komt doordat de wind vaak zuid of zuidwest was in plaats van vaker noordwest zoals in onze verwachting. Meer daarover lees je in Zo goed kwam de maandverwachting van november uit. Weten hoe goed de maandverwachting van oktober klopte? Lees dan: Zo goed kwam de maandverwachting van oktober uit.

Transparantie: kijk zelf of ons verhaal klopt

Wil je zelf vergelijken wat wel en niet klopte in de herfstverwachting? In het artikel Seizoensverwachting: dit wordt het weer in de herfst lees je onze herfstverwachting terug. Wat voor weer het uiteindelijk precies is geworden lees je in Op drie na warmste herfst was zonnig en droog. We hebben een overzicht gemaakt van al onze maand- en seizoensverwachtingen en ook onze terugblikken op maanden, seizoenen en jaren zijn makkelijk terug te vinden.

Foto: Ton Wesselius

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black