Zo goed kwam de maandverwachting van oktober 2020 uit

04 november 2020, 07:35

Maandverwachting
71f323f7-ton-wesselius-terugblik-maandverwachting-oktober-2020-zo-goed-kwam-de-maandverwachting-uit-1280x600
71f323f7-ton-wesselius-terugblik-maandverwachting-oktober-2020-zo-goed-kwam-de-maandverwachting-uit-1280x600
71f323f7-ton-wesselius-terugblik-maandverwachting-oktober-2020-zo-goed-kwam-de-maandverwachting-uit-1280x600

Vaak hoor je zeggen dat het weer voor een paar dagen vooruit al niet te ‘voorspellen’ is, laat staan voor weken of zelfs maanden vooruit. Eerder zochten we al voor je uit hoe betrouwbaar seizoensverwachtingen zijn, met voor veel mensen misschien wel een verrassend resultaat! Maar hoe zit het eigenlijk met de betrouwbaarheid van maandverwachtingen? In dit artikel lees je of de maandverwachting van oktober 2020 uitkwam.

Misschien kun je je oktober 2020 nog goed herinneren. Het regende vaak en veel. Zeker in het westen en noordwesten was het kletsnat. Zo viel in Hoofddorp 160 mm regen en kwam in Bergen (Noord-Holland) zelfs 231 mm regenwater naar beneden!

In september schreven we al dat oktober weleens een natte maand kon worden. De weermodellen waren unaniem! Een stevige wind zou het herfstplaatje compleet maken en dat gebeurde ook! Verder was de verwachting dat het ongeveer een halve graad warmer dan normaal zou worden, wat eveneens uit kwam. De maandverwachting van oktober 2020 kwam in grote lijnen dus behoorlijk goed uit, maar in bepaalde details was de realiteit net wat anders.

5bb4ed94-oktober-2020-temperatuur-en-neerslag
5bb4ed94-oktober-2020-temperatuur-en-neerslag

Zo was de verwachting dat het in de tweede helft van oktober vaker droog zou zijn dan in de eerste helft. Dat kwam deels uit, want het eerste deel van oktober verliep kletsnat en halverwege de maand beleefden we een droge week. Oktober werd wederom nat afgesloten. Een aantal dagen met een gure noordenwind hebben we niet gehad. In tegendeel, de wind kwam voornamelijk uit het zuidwesten en is een paar keer noordoost geweest, maar guur was het nooit.

d5efc4dd-oktober-2020-weerbeeld
d5efc4dd-oktober-2020-weerbeeld

Conclusie

We kunnen concluderen dat de maandverwachting van oktober 2020 behoorlijk goed uitkwam. Bepaalde dingen verliepen net iets anders dan we hadden verwacht, maar zaten alsnog dicht bij de waarheid. En vooral belangrijk: blijf beseffen dat een maandverwachting een algemeen beeld schetst en niet dezelfde details kan geven zoals een weersverwachting voor een paar dagen vooruit.

Transparantie: vergelijk zelf of ons verhaal klopt

Wil je zelf checken hoe goed de maandverwachting van oktober 2020 uit kwam? In ons artikel Maandverwachting: zo nat wordt oktober kun je de maandverwachting teruglezen. In ons weeroverzicht Oktober had weinig zon en was regionaal zeer nat vind je wat voor weer het uiteindelijk is geworden. Benieuwd naar andere maanden of seizoenen? We hebben een overzicht voor je gemaakt met alle maandverwachtingen en seizoensverwachtingen. En in dit artikel kun je de weeroverzichten, dat zijn terugblikken, per maand, seizoen en jaar terugvinden.

Foto: Ton Wesselius

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven