Maandverwachting: zo nat wordt het in oktober!

07 oktober 2020, 13:36

06925843-dit-wordt-het-weer-in-oktober-e1600437330357
06925843-dit-wordt-het-weer-in-oktober-e1600437330357
06925843-dit-wordt-het-weer-in-oktober-e1600437330357

September leverde ons, zoals verwacht, veel mooie nazomerdagen op. Het kwam zelfs tot een absoluut september-warmterecord van 35,1 graden in Gilze-Rijen op Prinsjesdag. Wordt het ook in oktober veel warmer dan gebruikelijk of kunnen we een Indian Summer op onze buik schrijven? In dit artikel lees je onze maandverwachting voor het weer in oktober.

Hoop jij op warm en zonnig weer in oktober? Dan moeten we je teleurstellen. De computermodellen berekenen eensgezind een natte oktobermaand en dat zegt wel wat. Oktober is normaal al de natste maand van het jaar met gemiddeld over het land 83 mm en nu wordt het dus nog natter. Hou die paraplu dus maar bij de hand!

Kies dan wel voor een stormparaplu, want het natte weer gaat van tijd tot tijd gepaard met een stevige zuidwestenwind en mogelijk komt het zelfs tot één of meerdere herfststormen. Koud wordt het daarbij niet, waardoor een warme winterjas vaak nog niet nodig is. Toch steekt soms een aantal dagen een noordenwind op en dat kan guur herfstweer opleveren, waarbij het lekker is om een winterjas te dragen.

Valt de herfstvakantie in het water?

Of we dit jaar een verregende herfstvakantie krijgen is nog niet te zeggen. Er is geen duidelijkheid in welk deel van de maand de meeste regen zal vallen. Een paar mooie herfstdagen met veel zon en aangename temperaturen zijn dus zeker niet onmogelijk.

0b983f4e-herfstvakantie-weer-in-oktober
0b983f4e-herfstvakantie-weer-in-oktober

Foto: ANP / Remko de Waal

Wel is het zo dat de kans op droog weer in de tweede helft van de maand lijkt toe te nemen. Als dit scenario uitkomt kunnen regio Midden en regio Zuid beter vakantieweer verwachten dan regio Noord. Regio Noord heeft vakantie van 10 tot en met 18 oktober en regio Midden en regio Zuid de week erna.

November kans op droger weer

In november berekenen sommige modellen een verder toenemende kans op droger weer dan normaal. Maar pas op, de onzekerheid is echter groot! Er zijn ook berekeningen die ook een natte november berekenen. Zowel in het droge als in het natte scenario wordt een normale gemiddelde novembertemperatuur berekend.

Lees ook: Zo betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Hoofdfoto: ANP / Bart Maat

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black