Weeronline
Weeronline
  zo goed kwam de maandverwachting van november uit

  Zo goed kwam de maandverwachting van november uit

  Aangemaakt: 02 dec 2020, 18:15 uur

  Elke maand analyseren we onze maandverwachting en kijken we wat voor weer het uiteindelijk is geworden in vergelijking met wat we verwachtten. In dit artikel lees je hoe goed de maandverwachting van november 2020 uitkwam. 

  Terwijl het in oktober nog volop herfst was met wind en regen, was de verwachting dat november heel ander weer zou brengen. “Rustig weer, dat is wat we deze november vaak lijken te krijgen.” schreven we. Een hele verandering ten opzichte van de natte en roerige maand die oktober was. En anders wás het deze november. Zoals verwacht was regen spaarzaam, want er viel gemiddeld over Nederland slechts 38 mm tegenover de gebruikelijke 82 mm. Storm hebben we niet gehad en het was inderdaad op meerdere dagen rustig weer.

  Kleine verschillen, totaal ander weer

  Toch is het weer in november anders geweest dan we in onze maandverwachting hadden voorzien. We schreven namelijk dat het een normale tot te koude maand zou worden, maar november is juist een van de zachtste novembermaanden ooit gemeten.

  Een groot verschil met de verwachting en dat heeft alles te maken met de ligging van hogedrukgebieden. Die ligging bepaalt namelijk uit welke hoek de wind bij ons komt. Deze november was dat vaak zuid tot zuidwest en dat is dé windrichting waarmee je heel zacht weer krijgt. En zacht was het, want deze maand sneuvelden maar liefst drie datum-warmterecords in De Bilt, werd het lokaal zelfs 20 graden en leek het door de zon regelmatig meer op lente dan herfst.

  Onze verwachting ging juist uit van een net iets andere positie van de hogedrukgebieden en dus meer dagen met weinig wind of een noordwestenwind.

  Kleine verschillen kunnen dus een grote invloed hebben op ons weer. Toch klopte het weerpatroon dat de weermodellen voor november schetsten behoorlijk goed. De hogedrukgebieden kwamen en hielden de buien regelmatig bij ons weg. De zon heeft flink geschenen en het is een paar dagen flink mistig geweest, typisch voor rustig novemberweer.

  Lees ook: Zo goed kwam de maandverwachting van oktober uit

  Transparantie: vergelijk zelf of ons verhaal klopt

  Wil je zelf checken hoe goed de maandverwachting van november 2020 uit kwam? In ons artikel Maandverwachting: dit wordt het weer in november  kun je de maandverwachting teruglezen. In ons weeroverzicht Terugblik november 2020: zeer zacht, zeer zonnig en droog vind je wat voor weer het uiteindelijk is geworden. Benieuwd naar andere maanden of seizoenen? We hebben een overzicht voor je gemaakt met alle maandverwachtingen en seizoensverwachtingen. En in dit artikel kun je de weeroverzichten, dat zijn terugblikken, per maand, seizoen en jaar terugvinden.

  Hoofdfoto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen