Hoeveel regenwater stroomt via Nederland naar de Noordzee?

23 februari 2024, 10:55

Natuur
Rivierengebied. Foto: Ab Donker

Nederland is bij uitstek een waterland: overal zie je rivieren, beken, sloten of meren. In ons land regent het jaarlijks meer dan dat er verdampt. Een groot deel van dat overtollige water wordt via de rivieren afgevoerd naar de Noordzee. Hoeveel regen- en smeltwater via Nederland naar de Noordzee stroomt lees je in dit artikel.

Jaarlijks valt in Nederland gemiddeld zo’n 850 mm neerslag. Dit kan je vergelijken met 85 volle emmers water per vierkante meter per jaar. Over het gehele landoppervlak van Nederland zijn dat bijna 13 miljoen olympische zwembaden! Nederland heeft een neerslagoverschot van 200 mm per jaar. Dit betekent dat er jaarlijks 200 mm meer neerslag valt dan dat er verdampt. De verdamping komt voor een groot deel door planten. Planten hebben vocht nodig voor fotosynthese waardoor planten een grote bijdrage leveren aan de verdamping.

Een deel van het regenwater wordt opgenomen door planten, gras of bomen en een deel sijpelt langzaam de grond in. De duur van het insijpelen hangt af van de ondergrond. Met tegels als ondergrond kan het water lastig de bodem insijpelen en bij een zandgrond gaat dit juist makkelijk. Het water dat de grond insijpelt vult het grondwater aan. In de hoger gelegen gebieden (zoals Zuid-Limburg) stroomt het water vanzelf weg en komt het in de rivieren terecht. Regenwater kan ook worden afgevoerd door gemalen en pompen, zo kan het water naar de rivieren worden gebracht.

Hoogwater in de uiterwaarden van de Waal. Foto: Trudy Fortuijn.
Hoogwater in de uiterwaarden van de Waal. Foto: Trudy Fortuijn.

Hoeveel regenwater en smeltwater stroomt naar de Noordzee?

De belangrijkste rivieren die vanuit Nederland in de Noordzee uitmonden zijn de Rijn, de Maas en de Schelde. Deze drie grote rivieren zorgen er samen voor dat 2,7 miljoen liter water per seconde de Noordzee instroomt. Dit is iets meer dan een olympisch zwembad per seconde! Samen met de rivieren van België, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Noorwegen die in de Noordzee uitkomen zijn dat 3,8 tot 4,5 olympische zwembaden per seconde. Nederland levert dus een enorme bijdrage!

Lees ook: Hoe kan je zelf regenwater filteren?

Hoeveel water voegt Nederland zelf toe?

Vanuit onze buurlanden stroomt gemiddeld 2,5 miljoen liter water per seconde het land binnen. Dit is te vergelijken met iets meer dan 1 olympisch zwembad per seconde. In totaal stroomt 2,7 miljoen liter regenwater en smeltwater per seconde in Nederland de Noordzee in. Dit betekent dus dat in Nederland nog 200.000 liter water wordt toegevoegd voordat de rivieren de Noordzee bereiken. Dit komt met name door regenwater en de kleine beekjes die in de rivieren uitmonden.

Lees ook: Weerbericht Nederland

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven