Dit is het beste weer om te sporten

05 oktober 2023, 16:24

Activiteiten
Buiten sporten. Foto: AdobeStock / Scott Griessel

Na een dag achter je bureau of in de schoolbanken is het hartstikke gezond om lekker actief bezig te zijn en buiten te sporten. Het weer in Nederland is daar niet altijd ideaal voor en dat kan per sport ook nog behoorlijk verschillen. In dit artikel lees je welk weer het beste is om te sporten.

Voor het ideale sportweer speelt de luchtvochtigheid een grote rol. Door inspanning warmen onze spieren op en ons lichaam moet deze warmte kwijtraken om niet oververhit te raken. Dit gebeurt door te zweten. Bij een lage luchtvochtigheid kan het zweet makkelijk verdampen en zo wordt warmte aan de huid onttrokken. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, raken we ons zweet moeilijker kwijt.

In dit artikel lees je meer over lichaamstemperatuur en zweten.

Een lage luchtvochtigheid is voor het sporten dus een stuk aangenamer. Toch is er ook een kanttekening. Droge lucht komt vaak voor bij rustig weer en dit zijn bij uitstek condities waarbij luchtvervuiling ophoopt in de atmosfeer. Wanneer de lucht heiig is, kan je intensieve sporten beter uitstellen tot een later moment.

Met de wind in de zeilen

Je herkent het vast wel: wanneer een briesje opsteekt, voelt het veel minder warm aan dan wanneer er geen zuchtje wind staat. Let wel op dat je tijdens de cooling-down niet té snel afkoelt en trek een extra laagje aan. Een beetje wind is dus aangenaam, maar te veel wind kan ook nadelig zijn. Bij het wielrennen bijvoorbeeld levert een wind schuin van voren waaiers op zodat de fietsers op kop afgewisseld worden met een positie in de luwte. Een matige wind, windkracht 3 of 4, is de gouden middenweg!

Een matige wind is ook voor wielrennen vaak ideaal, al is de richting wel van belang voor waaiervorming. Foto: AdobeStock / Mateusz.
Een matige wind is ook voor wielrennen vaak ideaal, al is de richting wel van belang voor waaiervorming. Foto: AdobeStock / Mateusz.

Laagjes om de winter door te komen

Een gure wind in de herfst, winter of in het vroege voorjaar onttrekt veel warmte aan de huid, waardoor het voor het gevoel een stuk kouder is. De gevoelstemperatuur kan daardoor een paar graden lager uitvallen dan de luchttemperatuur. Bij minder dan 10 graden en een krachtige wind kan de gevoelstemperatuur richting het vriespunt zakken. Zorg dat je een goede warming-up doet om blessures te voorkomen en neem voor de zekerheid een extra laagje kleding mee. Bij luchttemperaturen onder het vriespunt is het in Nederland meestal geen lekker sportweer meer, behalve als je wilt schaatsen natuurlijk!

Schaatsen op natuurijs. Foto: Chris Willemsen
Schaatsen op natuurijs. Foto: Chris Willemsen

Neerslag komt het hele jaar voor en kan je sportplannen letterlijk en figuurlijk in het water laten vallen. Check onze regenradar om te zien of jouw training droog verloopt. Wees extra alert als in het weerbericht een kans op onweer wordt genoemd. Lees hier wat te doen als je wordt overvallen door onweer tijdens het buitensporten.

Na een regenbui is het wel lekker afgekoeld en de lucht is schoongespoeld. Ook biedt een bui aangename verlichting voor mensen die last hebben van hooikoorts. Op deze pagina vind je een uitgebreid hooikoortsweerbericht.

En na regen komt natuurlijk zonneschijn! Let in de zomermaanden wel op de kracht van de zon om verbranden te voorkomen. In de ochtend en avond is de zon nog niet zo fel en is het qua temperatuur ook een stuk aangenamer buiten. Vanaf zonkracht 5 kan de huid binnen een half uur verbranden, maar ook bij zonkracht 4 is het al oppassen geblazen!

Samengevat: dit is het beste weer om te sporten

  • Lage luchtvochtigheid met weinig luchtvervuiling
  • Een matige wind
  • Temperaturen tussen 10 en 20 graden
  • Vlak na een regenbui
  • Bij een zwak zonnetje

Check onze sportweercijfers om te zien of het bij jou in de buurt lekker sportweer is. Veel sportplezier!

Hoofdfoto: AdobeStock / Scott Griessel

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven