8 tips om van het mooie weer in eigen tuin te genieten

11 augustus 2021, 11:00

Tuinieren
Foto: Matthijs van der Linden

Wat is nou lekkerder dan met mooi weer in de tuin zitten met gebruik van een paar simpele tips? Heerlijk in de gezonde buitenlucht om even te ontspannen of juist actief te zijn. De tuin is een plek waar onze zintuigen volledig tot hun recht komen. Met de volgende tips haal je bij mooi weer het maximale uit je tuin.

tip 1

Luister

Zit je lekker in de tuin te genieten van de zon of juist van de schaduw? Doe dan eens je ogen dicht. Doordat je één zintuig even niet gebruikt worden de anderen scherper. Je hoort meer en ook je reukvermogen neemt toe. Vooral op rustige momenten in de vroege ochtend en de late avond kun je veel vogels horen, maar ook het zachtjes ruisen van de blaadjes aan een boom. Subtiele geuren van bloemen vallen eerder op.

tip 2

Ontbijt of brunch in de tuin

Als we in de tuin eten is dat vaak in de avond en daarbij is de barbecue favoriet. Toch is het bij mooi weer in de lente of zomer rond het middaguur warm genoeg om lekker te lunchen. Ook voor een lente- of zomerontbijt is de tuin heel geschikt. Dat hoeft niet per se aan een gedekte tafel. Het is ook fijn om met je broodje naar buiten te gaan of alleen een kop koffie of thee te drinken, zeker als het ’s ochtends nog fris is. De zon staat dan in een hele andere hoek van de tuin en je hoort andere geluiden. Veel mensen worden ook actiever en vrolijker door buitenlucht, dus ook als je nog een hele dag moet werken kan dit prettig zijn.

tip 3

Geef je tuin of balkon een mini-uplift

Ben je wel toe aan verandering in je tuin, maar wil je niet alles op de schop gooien? Overweeg dan een lekker geurende plant of struik te plaatsen. Ook op het balkon kan dit prima, alleen is de keuze wat beperkter. Overigens is het lang niet altijd nodig om een plant aan te schaffen. Veel planten kun je prima stekken, dus kijk ook eens bij je buren wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Lees ook: Wat is de beste tijd om zomerplanten te planten?

Fuchsia. Foto: Adobe Stock/ IKvyatkovskaya
Fuchsia. Foto: Adobe Stock/ IKvyatkovskaya

tip 4

Wedstrijdje dieren zoeken

In bijna elke tuin zit meer leven dan je denkt. Als je goed kijkt kom je erachter dat je de tuin deelt met veel kleine dieren. Zoek daarvoor in alle hoeken en gaten en kijk ook eens onder de bladeren van een plant. Daag je (klein)kinderen uit voor een wedstrijdje. Zoek in 5 of 10 minuten tijd zo veel mogelijk verschillende diersoorten. Spreek daarbij af of toevallig overvliegende vogels ook meetellen.

tip 5

Kweek je eigen kruiden

Bij koken geldt de basisregel, hoe verser hoe beter. Kruiden kunnen we vers kopen, maar deze zijn ook heel makkelijk zelf te kweken. Met een bak, wat aarde en zaadjes kun je meteen aan de slag. Weet je niet precies hoe dat moet, zie het dan als een experiment. Zorg er alleen voor dat de aarde niet uitdroogt en de plantjes niet in de volle zon staan. Het groeiproces is schitterend om te zien en het eindresultaat kan meteen in de pan.

tip 6

Buitje is niet erg

Het is misschien vervelend als warm en zonnig weer wordt onderbroken door een bui, maar het is ook een kans. Zodra de bui voorbij is en de zon doorbreekt heeft je tuin een hele andere geur. Bepaalde stoffen die worden uitgescheiden door planten en bacteriën zitten in de grond en komen door de regen in de lucht terecht. Het is dus niet de regen die je ruikt, maar juist de grond. Daarnaast is een buitje ook goed voor de planten.

tip 7

Kijkplezier

Met een bijenhotel in je tuin kun je urenlang kijken naar af en aan vliegende bijen. Bijen leggen eitjes in boorgaten in een blok hout of de holten van rietstengels of stukjes bamboe. Ze komen telkens langs om een ei te leggen, deze te voorzien van stuifmeel en daarna de gang af te sluiten met zand, speeksel en organisch materiaal. Dit proces wordt herhaald totdat de hele gang gevuld is. Het gaat hierbij niet om honingbijen (die leven in een volk) maar om solitaire bijen. Afhankelijk van de grootte van de gaten krijg je andere bijensoorten op bezoek. Deze bijen zijn helemaal niet agressief en als je ze met rust laat is de kans dat je gestoken wordt nihil. Je kunt een bijenhotel kopen of heel makkelijk zelf maken. Let op dat je de gaten niet te groot maakt (3-10 mm) en hang een bijenhotel in de volle zon.

Kamperen in eigen tuin. Foto: Toon Boons
Kamperen in eigen tuin. Foto: Toon Boons
tip 8

Kamperen in eigen tuin

Lang niet iedere tuin leent zich voor deze tip en hij is echt voor de liefhebber. Maar hou je van kamperen en beschik je over een voldoende ruimte dan moet je dit absoluut eens doen. Als je in een klein tentje overnacht waan je jezelf helemaal op vakantie. Voor jonge kinderen is dit echt een feest. Oh, lees dan ook nog wel even wat je kunt doen tegen muggen.

Wil je weten of het mooi weer wordt en je de tips kunt toepassen op jouw tuin? Lees dan de updates in het meest actuele weerbericht van Nederland.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven