Bescherm je zomerplantjes tegen vorst

08 februari 2019, 10:54

Zomerplantjes-beschermen-tegen-vorst-1280x600
Zomerplantjes-beschermen-tegen-vorst-1280x600
Zomerplantjes-beschermen-tegen-vorst-1280x600

Komende nachten wordt het erg koud met op grote schaal vorst aan de grond. In het binnenland kan het lokaal zelfs op neushoogte 1 à 2 graden vriezen! Zomerplantjes en fruitbomen moeten weer beschermd worden. Ook ’s middags is het fris met maxima van 12-14 graden. Vanaf donderdag is de kou uit de lucht. Overdag wordt het 16 graden in het noorden tot 20 in het zuiden en de minima komen uit rond 10 graden. Donderdag is er veel ruimte voor de zon. Daarna vallen regelmatig buien.

Vannacht is het in het hele land vrij helder en koelt het sterk af. Bij een zwakke noordenwind daalt de temperatuur in binnenland naar waarden tussen +2 en -2 graden. Aan de grond vriest het op grote schaal, lokaal wordt het zelfs -5! Het is raadzaam om zomerplantjes en fruitbomen te beschermen tegen de vorst. Aan zee zorgt een matige noordenwind ervoor dat het niet kouder wordt dan een graad of 4. Normaal is het begin mei ’s nachts een graad of 7.

Een warme jas, sjaal en handschoenen zijn voor wie dinsdagochtend vroeg op de fiets springt een aanrader. Automobilisten kunnen vooral op het platteland te maken krijgen met licht bevroren autoruiten. In grote steden is het daarvoor waarschijnlijk niet koud genoeg.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag verwachten we in het midden en zuiden van het land vergelijkbare minimumtemperaturen. In het noorden en noordoosten voorkomt bewolking dat het weer zo koud wordt. In de nacht naar donderdag is het in het hele land weer vrij helder. Doordat de wind dan aanwakkert verwachten we geen vorst op gewone meethoogte, vorst aan de grond is op beschutte plekken nog wel mogelijk.

Frisse dagen

Tot en met woensdag is het ook overdag erg fris voor de tijd van het jaar. De maxima lopen uiteen van 11 of 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. Normaal is het 14 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. Mogelijk stroomt woensdag in het zuiden al iets zachtere lucht binnen en wordt het daar 15-17 graden. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar deze dagen af. Plaatselijk kan een keer wat regen vallen, maar het grootste deel van de tijd is het droog.

IJsheiligen verlopen dit jaar zacht

Van 11 tot en met 15 mei zijn de ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit jaar verlopen de ijsheiligen zacht met minima rond 10 graden en daarna lijken de nachten zacht te blijven.

De kans op vorst neemt halverwege mei sterk af, maar een enkele keer vriest het ook ná de ijsheiligen nog. Zelfs in juni heeft het in het verleden op de officiële weerstations van het KNMI enkele keren gevroren. Recordlaat gebeurde dat op 19 juni 1923 in Den Helder: -0,3 graden.

In De Bilt heeft het in juni nooit gevroren. In mei wel, maar door de opwarming van het klimaat gebeurt dit niet zo vaak meer. Vorig jaar kwam het voor het eerst sinds 1997 tot meivorst op het landelijk hoofdstation. Recordlaat vroor het op 28 mei 1961: -0,2 graden

Vorst aan de grond kan zelfs tot ver in de zomer voorkomen. De periode waarin nog nooit ergens in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli t/m 21 augustus.

Alvast een vakantie plannen in eigen land? Bij Homair profiteer je nu van extra korting dankzij deze exclusieve kortingscode!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven