Zo lang blijft het koud

07 januari 2024, 07:30

Vorst
Schaatsen in Winterswijk. Foto: Henk Wiggers

Nu de kerstvakantie zijn einde nadert verovert de winterkou Nederland. Hoelang houdt het koude weer aan? In dit artikel geven wij antwoord op deze vraag en vertellen wij jou hoe de januarimaand verder verloopt.

We staan aan het begin van een koude, droge en vrij zonnige periode. Deze ochtend kan in het uiterste zuidoosten wat motsneeuw vallen, maar de komende dagen verlopen droog. Alles over het weer van vandaag lees je in onze uitgebreide weersverwachting.

Koud en ronduit zonnig, lage gevoelstemperatuur

De nieuwe week start koud met maandagochtend op grote schaal lichte tot matige vorst. Maandag zijn naast zon regionaal ook nog wat wolkenvelden aanwezig, maar na maandag schijnt de zon vaak uitbundig. Overdag stijgt het kwik naar waarden rond het vriespunt. Op sommige plaatsen komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit, waardoor we van een ijsdag kunnen spreken. Een overwegend matige noordoostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder: de gevoelstemperatuur ligt dan soms ruim 5 graden lager. Je handschoenen en wanten komen dan ook goed van pas als je buitenplannen hebt.

Tot en met woensdag blijft het koud en vrij zonnig. Vanaf donderdag is meer bewolking aanwezig en lijkt de temperatuur vaker boven het vriespunt uit te komen en ook de nachten zullen dan waarschijnlijk minder koud verlopen. Er zijn scenario’s waarin de vorst uit de nachten verdwijnt en de temperatuur overdag ruim boven het vriespunt uit zal komen, maar er zijn ook berekeningen die de vorst tijdens de nachten laten voortduren. Neerslag staat voorlopig niet op het programma, pas volgende week maandag nemen de neerslagkansen toe.

Foto: Ries rombouts
Foto: Ries rombouts

Kunnen we schaatsen?

Door een aantal dagen met lichte of matige vorst kan met zekerheid op een opgespoten natuurijsbaan worden geschaatst. Ook zal op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten natuurijs worden gevormd, maar het ijs kan hier vaak onbetrouwbaar zijn. Dit komt omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven