Lees waarom er grote kans is op houtrookoverlast

06 februari 2023, 10:20

Op koude winterdagen is het een slim idee om je huis op te warmen met een houtkachel, maar check dan wel of het goed weer is om te stoken. Foto: Adobe Stock / Alena Ozerova

De komende dagen blijft het droog en waait het nauwelijks. Hierdoor is vanaf vanavond grote kans op overlast door houtrook.

Vandaag waait het overdag al nauwelijks. Het wordt een graad of 7 met een mix van wolken en zon. Lees alles over het weer vandaag in ons uitgebreide weerbericht.

Vanavond en vannacht lichte vorst

Vanavond en vannacht staat er nauwelijks wind en komen brede opklaringen voor. Hierdoor wordt het vrij koud. De minima komen uit rond -1 graden in het westen tot lokaal -4 graden in het oosten. In de loop van de nacht is regionaal nevel of mist mogelijk.

Heb je een houtkachel dan is het vanavond aanlokkelijk om hem te gebruiken. Naast gezelligheid is de warmte ook een alternatief voor de gewone verwarming en bijbehorende energieprijzen. Omdat het niet of nauwelijks waait zal de houtrook rondom het huis blijven hangen.

Houtrook blijft hangen

Heb je astma of een andere longaandoening dan is er kans op flinke overlast als je bijvoorbeeld vanavond een wandeling maakt. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van je woonomgeving. Beperk de overlast in huis door tijdig ramen te sluiten en waar nodig zelfs ventilatiestroken te sluiten. Vergeet ze dan niet weer open te zetten als de houtrook over is.

Lees meer over waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

Nog twee rustige nachten met grote kans op houtrookoverlast

Dinsdag en woensdag worden twee droge dagen met veel zon en weinig wind. Overdag zijn veel mensen niet thuis en staan aanmerkelijk minder houtkachels aan, maar dinsdagavond en woensdagavond neemt de kans op overlast weer toe.

Vanaf donderdag staat er iets meer wind, zeker in de kustprovincies. Vooral in het zuiden en oosten van het land is ook in de tweede helft van deze week kans op houtrookoverlast.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black